Uraganul Iota crește în intensitate și amenință America Centrală

  • 16 Noiembrie 2020 15:31
Uraganul Iota crește în intensitate și amenință America Centrală

Iota a crescut în intensitate ajungând la nivel de uragan ''extrem de periculos'', conform Centrului Național pentru Uragan (NHC) din Statele Unite și se îndreaptă luni spre America Centrală, devastată recent de uraganul Eta, care a provocat peste 200 de morți și dispăruți, relatează luni AFP, preluat de Agerpres.

Iota a ajuns luni la categoria a 4-a, a patra cea mai ridicată pe scara cu cinci trepte Saffir-Simpson de clasificare a intensității uraganelor, în cursul deplasării în direcție vestică, peste Caraibe, spre frontiera dintre Nicaragua și Honduras.

Uraganul este însoțit de vânt susținut de 230 de kilometri la oră și rafale chiar mai puternice.

"Potrivit prognozelor, Iota este un uragan extrem de periculos de categoria a 4-a pe măsură ce se apropie de America Centrală", a avertizat NHC cu sediul în Miami.

În deplasarea sa lentă peste sud-vestul Mării Caraibelor, este de așteptat ca uraganul să treacă în următoarele ore la mică distanță sau peste mica insulă Providencia din Columbia, urmând să ajungă ulterior la nord-est de Nicaragua și la est de Honduras.

NHC prognozează "vânturi potențial catastrofale, valuri de furtună periculoase și precipitații extreme" pentru America Centrală, afectată de al 13-lea uragan din acest an.

Honduras, Guatemala și Nicaragua au dispus săptămâna trecută evacuări, regiunea fiind în continuare afectată de daunele provocate de ultimul uragan, Eta. La începutul lunii noiembrie, acest uragan a provocat inundații și alunecări de teren care au afectat aproximativ 2,5 milioane de persoane.

În Bilwi din Nicaragua, un oraș portuar cu peste 40.000 de locuitori, mai ales indieni miskito și descendenți ai africanilor, mulți au început duminică să își întărească acoperișurile caselor fragile, din lemn. "Nu am mai văzut niciodată uragane care se succedă într-un timp atât de scurt", a declarat Silvania Zamora care, la fel ca majoritatea locuitorilor din Bilwi, și-a adunat lucrurile în pungi de plastic în încercarea de a le proteja. "Psihologic, nu ne este ușor să pierzi tot ce ai și să o iei de la capăt. Unii avem căsuțe vechi și riscăm să pierdem totul", a spus Zamora.

Autoritățile au ordonat locuitorilor să evacueze zona, însă mulți refuză din cauza epidemiei COVID-19. "Unii dintre noi preferăm să rămânem și să murim aici, în casa noastră", a adăugat Zamora.

"Aproximativ 80.000 de familii vor fi expuse riscului", a declarat Guillermo Gonzalez, directorul agenției din Nicaragua pentru gestionarea dezastrelor, Sinapred. Locuitorii din apropierea graniței cu Honduras sunt în curs de evacuare, a precizat el.

NHC prognozează cantități de până la 40 de centimetri de precipitații în Honduras, nordul Nicaragua, Guatemala și sudul Belize, cu ploi torențiale și mai grave, de până la 76 de centimetri. "Aceste ploi ar putea provoca viituri semnificative și potențial mortale, precum și alunecări de teren", potrivit prognozelor.

În Honduras, în contextul inundațiilor iminente, poliția și armata au evacuat duminică, pentru a doua zi la rând, ajutați de bărci și elicoptere, zeci de mii de locuitori din Valea Sula, zonă situată în apropierea orașului San Pedro Sula, al doilea ca mărime din țară.

Honduras a fost puternic afectat de uraganul anterior, Eta și de atunci circa 40.000 de persoane locuiesc în adăposturi.

Guvernul a redus nivelul de apă din principalul baraj hidroelectric din Honduras, în așteptarea ploilor aduse de Iota, care ar putea provoca inundații.

În Guatemala, agenția pentru gestionarea dezastrelor, CONRED, a solicitat locuitorilor să evacueze regiuni din nordul și nord-vestul țării.

Încălzirea mărilor, provocată de schimbările climatice, face ca uraganele să fie mai puternice o perioadă mai mare de timp după ce ating zona de uscat, conform oamenilor de știință.

Un număr record de treizeci de furtuni tropicale a fost înregistrat în acest sezon în Caraibe, America Centrală și sud-estul Statelor Unite.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău