Uraganul Ida a făcut prăpăd în New York: A fost declarată stare de urgență în oraș pentru prima dată în istorie

  • 02 Septembrie 2021 10:48
Uraganul Ida a făcut prăpăd în New York: A fost declarată stare de urgență în oraș pentru prima dată în istorie

Primarul orașului New York, Bill de Blasio, a declarat stare de urgență, miercuri seară, după ce au fost înregistrate precipitații record în urma uraganului Ida. Edilul a descris situația drept un „eveniment meteorologic istoric” și le-a cerut oamenilor să evite să iasă din case, din cauza condițiilor periculoase de pe drumuri, provocate de inundații, scrie Reuters, citat de digi24.ro.

Ploile torențiale s-au abătut în noaptea de miercuri spre joi peste New York, odată cu trecerea rămășițelor uraganului Ida, care a provocat moartea a șapte persoane în sudul Statelor Unite și a condus la formarea de tornade și inundații în nord-estul țării, scrie sursa citată.

Astfel, primarul De Blasio a fost nevoit să declare pentru prima dată „urgență de inundații” pentru orașul New York.

Circulația pe aproape toate liniile de metrou din New York a fost suspendată miercuri seară, după ce rămășițele uraganului Ida au provocat ploi torențiale și au sporit riscul de alunecări de teren și tornade, a relatat CNN anterior.

Cel puțin cinci avertizări de viituri au fost emise miercuri seară de Serviciul Național de Meteorologie din SUA, fiind vizată regiunea cuprinsă între zona de vest din Philadelphia și nordul New Jersey.

Uraganul Ida a făcut ravagii în mai multe orașe americane

Guvernatorul din New Jersey, Phil Murphy, a declarat la rândul său stare de urgență ca răspuns la ciclonul Ida.

Tornade impresionante au fost văzute în Pennsylvania, New Jersey și Maryland, unde un tânăr de 19 ani a murit, iar un altul a fost dat dispărut după ce o clădire a fost inundată, ridicând la șapte bilanțul deceselor provocate de Ida.

În Annapolis, un oraș situat la aproximativ 50 de kilometri de Washington, acest fenomen meteorologic a dezrădăcinat copaci și a doborât stâlpi de electricitate.

Ploi torențiale au căzut în capitala economică și culturală americană, de unde NWS a publicat pe Twitter mai multe videoclipuri cu străzi inundate în cartierele Brooklyn și Queens, nivelul ridicat al apelor întrerupând traficul în zonă.

Ploile abundente și vântul puternic au măturat, de asemenea, comitatul Westchester, la nord de New York, numeroase subsoluri fiind inundate în doar câteva minute.

O scenă suprarealistă a avut loc la Flushing Meadows, unde ploaia a inundat un teren de tenis acoperit, perturbând un meci din turul doi al US Open dintre sud-africanul Kevin Anderson și argentinianul Diego Schwartzman. Apa a trecut prin cele patru colțuri ale acoperișului retractabil al sălii, instalat în 2018 pentru a permite desfășurarea meciurilor pe timp de ploaie.

În jurul orei 22:30, Aeroportul Internațional Newark Liberty, unul dintre cele trei ale orașului, a anunțat pe Twitter că ''toate activitățile de zbor sunt în prezent în așteptare''.

Uraganul Ida își continuă avansul spre alte regiuni

Uraganul Ida, retrogradat la nivel de ciclon post-tropical, a adus ploi abundente în urma sa, care au provocat inundații extinse pe coasta de est a Statelor Unite.

„Ciclonul post-tropical Ida aduce ploi abundente pe scară largă și viituri ce pot prezenta un risc mortal de-a lungul și în apropierea traiectoriei sale", a indicat Centrul Național pentru Uragane (NHC). Potrivit prognozelor, Ida își continuă avansul spre nord și se îndreaptă spre regiunea New England, unde ajunge joi.

Președintele Joe Biden se va deplasa vineri în Louisiana, stat lovit duminică de uraganul Ida, care a distrus numeroase clădiri și a lăsat peste un milion de gospodării fără curent electric.

New York și zona limitrofă au fost afectate recent de uraganul Henri. Intemperiile de la 21 august au pus capăt prematur marelui concert din Central Park, menit să simbolizeze revenirea la activitățile obișnuite după pandemia de coronavirus.

Uraganele sunt un fenomen recurent în sudul Statelor Unite. Însă, încălzirea suprafeței oceanelor contribuie la înmulțirea furtunilor, au avertizat oamenii de știință. Acestea prezintă un risc din ce în ce mai mare pentru comunitățile costiere.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău