Uraganul Florence a descins pe coasta americană a Atlanticului

  • 14 Septembrie 2018 19:06
Uraganul Florence a descins pe coasta americană a Atlanticului

Uraganul Florence a descins vineri dimineața (ora locală) pe coasta americană a Atlanticului, cu vânt puternic de până la 150 km pe oră, ploi diluviene și amenințarea unor inundații "catastrofale", după cum au avertizat autoritățile, relatează AFP și Reuters.

Florence a "aterizat" în Carolina de nord, în apropiere de Wrightsville Beach, la ora 07.15 (11.15), fiind precedată de rafale violente de vânt care au ridicat trombe de apă și resturi și au smuls semne de circulație.

Uraganul rămâne periculos, deși a fost retrogradat la categoria 1 pe scara Saffir-Simpson, de la 1 la 5, a menționat Centrul național american pentru uragane (NHC).

În momentul de față furtuna se deplasează către vest cu 9 km/h și ar urma să slăbească în intensitate în cursul zilei.

Peste 300.000 de cămine din statul Carolina de nord au rămas deja fără curent, iar în orașul New Bern serviciile de urgență depun eforturi să salveze sutele de oameni blocați în case din cauza inundațiilor. De asemenea, peste 1000 de zboruri au fost anulate în zonă, din cauza uraganului, conform media americane.

Circa 1,7 milioane de persoane au fost somate să se îndepărteze de zona litorală pentru a se pune la adăpost din calea furtunii. Câteva sute de kilometri către sud, celebra stațiune balneară Myrtle Beach din Carolina de sud s-a transformat într-un oraș-fantomă, cu străzi pustii, benzinării închise și ferestre baricadate.

Sunt și localnici care au ignorat apelurile la evacuare. Jeff Cunningham a preferat să rămână pe ambarcațiunea sa, acostată în portul North Myrtle Beach. "Am rămas la fiecare uragan, de 20 de ani încoace, nu o să fie prea mare. Am tot ce-mi trebuie, 200 de galoane (750 litri) de apă, un generator... Și aici e locul cel mai bun", le-a spus Jeff reporterilor AFP.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău