UPDATE / VIDEO | Al treilea cutremur puternic în Turcia. Bilanț oficial actualizat: 2300 de morți și 8.533 de răniți

  • 06 Februarie 2023 18:34
UPDATE / VIDEO | Al treilea cutremur puternic în Turcia. Bilanț oficial actualizat: 2300 de morți și 8.533 de răniți

Cel puțin 2300 de persoane au murit și 8.533 au fost rănite în 10 provincii din Turcia în urma a trei cutremure puternice, de 7,7 și 7,6 grade, 6 grade care au zguduit luni, 6 februarie sudul țării în decurs de câteva ore, a anunțat șeful agenției pentru dezastre din această țară, relatează Anadolu, transmite Agerpres.

UPDATE / 18: 30 Al treilea cutremur, un seism de 6 grade pe scara Richter, conform Centrului Geologic din SUA.

Yunus Sezer Sezer, șeful agenției pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia (AFAD), a declarat că seismele au avut în total 130 de replici și că 2.834 de clădiri s-au prăbușit.

După cutremur, un "coridor de ajutor aerian" a fost creat de forțele armate turcești pentru a trimite echipe de căutare și salvare în regiune. Peste 9.000 de salvatori au fost desfășurați pe teren.

Vicepreședintele turc, Fuat Oktay, a declarat că aeroportul Hatay este în prezent închis pentru zboruri, precizând că și aeroporturile Kahramanmaras și Gaziantep sunt închise pentru zborurile civile.

Ministrul educației naționale Mahmut Ozer a anunțat că toate școlile din Turcia vor fi închise până lunea viitoare, 13 februarie, iar ministrul tineretului și sportului Mehmet Kasapoglu a comunicat că toate evenimentele sportive naționale din țară au fost suspendate până la noi ordine.

UPDATE / 11:50 Cel puțin 670 de oameni au murit, iar alți peste 3.000 au fost răniți în Turcia și Siria, în urma seismului.

Reuters a publicat imagini dramatice cu un copil salvat din dărâmăturile clădirilor prăbușite, în Siria.

 
UPDATE / 10:37 Un cutremur puternic a ucis mai mult de 300 de persoane într-o zonă extinsă, din sudul Turciei și nordul Siriei, Aproximativ 1.000 de persoane au fost rănite.

Cele mai grave pagube par să se fi înregistrat în sudul Turciei și nordul Siriei, dintre care ultimul era deja devastat de război.

Cutremurul, de magnitudine 7,8, s-a produs în provincia sudică Gaziantep din Turcia. Autoritățile turce au declarat stare de urgență. Corespondentul BBC transmite că, potrivit institutului american de geofizică (USGS), se vor înregistra victime și pagube semnificative din cauza magnitudinii seismului și a faptului că epicentrul nu a fost la mare adâncime precum și din cauză că, în regiune, clădirile sunt vulnerabile.

Agenția pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia a cerut ajutor comunității internaționale, după ce sudul țării a fost lovit de cutremurul devastator. AFAD a transmis într-un comunicat de presă că are nevoie de ajutor internațional „pentru căutări și salvare”. Crucea Roșie din Turcia trimite rezerve suplimentare de sânge în zonele afectate și cere ajutor oamenilor să doneze sânge.

Serviciul feroviar a fost suspendat la nivel național în Siria, iar guvernul a declarat stare de urgență. Echipe medicale sunt trimise în părțile de nord ale țării pentru a ajuta cu răspunsul. În nord-vestul Siriei, care se află sub controlul opoziției susținute de Turcia, White Helmets, grupul de voluntari cunoscut oficial sub numele de Apărarea Civilă a Siriei, a declarat că au fost zeci de morți și răniți.

Cutremurul a fost resimțit în Cipru, Liban și mai ales Siria, dar și în Grecia și Israel, potrivit The Guardian.

Presa de stat siriană a declarat că un număr mare de clădiri s-au prăbușit în provincia Alep, în timp ce o sursă din cadrul serviciilor civile din Hama a declarat că mai multe clădiri s-au prăbușit și acolo.

Seismul s-a produs la ora 1:17 GMT (4:17 ora locală, 3:17 ora României) și epicentrul a fost localizat la 26 de km est de orașul Nurdagi și la 32 de km de orașul Gaziantep.

La circa 10 minute a urmat, tot în centrul Turciei, un nou cutremur de 6,7 magnitudine de moment, care s-a produs la adâncimea la 9,9.

O nouă replică a fost înregistrată la alte câteva minute, la 16 km est de Nurdagi, având magnitudinea de 5,6 în timp ce adâncimea la care s-a produs a fost estimată la 10 kilometri.

În 1999, un seism produs în nord-vestul regiunii s-a soldat cu moartea a 1.700 de persoane, inclusiv o mie în Istanbul. În privința victimelor și a pagubelor rezultate în urma seismului, bilanțul final este în continuare în creștere. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău