UPDATE | Un grup de lucru va efectua expertiza tehnică a blocului afectat de deflagrație în sectorul Râșcani al Capitalei

  • 07 Octombrie 2018 15:20
UPDATE | Un grup de lucru va efectua expertiza tehnică a blocului afectat de deflagrație în sectorul Râșcani al Capitalei

UPDATE 15.20: Un grup de lucru creat la cererea ministrului Economiei, Chiril Gaburici, va examina impactul deflagrației asupra stării tehnice și posibilitatea exploatării în continuare a blocului locativ afectat, din bulevardul Moscovei, 11/5, mun. Chișinău. 

Grupul urmează să prezente un Act de examinare preliminară și Actul de examinare finală cu elaborarea propunerilor beneficiarilor blocului locativ afectat, privind gravitatea cazului, deteriorarea elementelor portante, posibilitate exploatării în continuare și întreprinderea măsurilor de urgență pentru evitarea degradării construcției și concluzii pentru reabilitare, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

De asemenea, a fost creat în regim de urgență un grup de lucru responsabil de analiza situației în domeniul furnizării, alimentării și utilizării gazelor petroliere lichefiate.

Grupul, format din reprezentanții MEI, AST, ANRE, va avea sarcina să identifice întreg spectrul de probleme în domeniul furnizării, alimentării și utilizării gazelor lichefiate petroliere și sa vină cu propuneri de ajustare a cadrului normativ pentru a asigura inofensivitatea proceselor pe întreg circuitul economic al acestui produs, precum și a crește nivelul de responsabilitate pentru nerespectarea legislației în acest domeniu.

UPDATE 12.44: Familiile persoanelor decedate în explozia din bulevardul Moscovei din Chișinău vor primi ajutor material a câte 50 de mii de lei, a anunțat premierul Pavel Filip, după ce a mers la locul producerii exploziei și a discutat cu oamenii care au avut de suferit în urma deflagrației, transmite IPN.

Și primarul general interimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu, a dispus alocarea a 10 milioane de lei – pentru ajutoare locatarilor ale căror apartamente au fost distruse.

***

Premierul Pavel Filip a convocat o ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale în legătură cu explozia care s-a produs, în seara zilei de 6 octombrie, într-un bloc locativ de pe bulevardul Moscovei, 11/5 din municipiul Chișinău. Premierul a solicitat structurilor responsabile să creeze toate condițiile necesare pentru cazarea temporară și hrana persoanelor sinistrate, dar și acordarea ajutorului medical necesar răniților. 

A fost solicitată o expertiză tehnică a blocului, dar și una financiară pentru a estima prejudiciile, transmite IPN.

Potrivit șefului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Mihail Harabagiu, informația despre producerea exploziei a fost comunicată la ora 22.42. Ajunși la fața locului, angajații IGSU au stabilit că explozia a afectat apartamentele de la etajele 14,15,16 și17. Sub dărâmături au fost descoperite cadavrele unei femei și unui copil, iar un bărbat a decedat la spital.

Persoanele evacuate au fost cazate în sala de sport a Spitalului „Sfânta Treime”, fie au ales să meargă la rude și prieteni. Intervenția la fața locului continuă. Sub dărâmături ar putea fi și alte persoane. Deocamdată nu se cunoaște ce a declanșat explozia, dar la etajul 16 a fost descoperită o butelie de gaz, cu robinetul deschis.

Ministra sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, a declarat că la spital au fost transportate nouă persoane, dimineață rămâneau internate două - o femeie care a suferit traumatisme grave și un pompier, starea căruia este stabilă.

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari, a declarat că sub dărâmături ar mai putea fi o bătrână.

Potrivit viceprimarului Nistor Grozavu, în blocul în care s-a produs explozia locuiesc 200 de persoane. Zece apartamente au fost deteriorate. În cazul locatarilor din cinci apartamente vor fi căutate soluții pentru cazare pe o perioadă mai lungă. Viceprimarul a mai spus că trebuie efectuată o expertiză tehnică a blocului. Necesită reparații rețelele inginerești, dar și ascensorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău