UPDATE | Tudor Copaci, noul director ANRE. Experții spun că a fost promovat candidatul puterii

  • 15 Februarie 2017 13:41
UPDATE | Tudor Copaci, noul director ANRE. Experții spun că a fost promovat candidatul puterii

Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe l-a desemnat astăzi pe Tudor Copaci, fost ministru-adjunct al economiei și secretar general al Guvernului, pentru funcția de director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

Experții consideră însă că acest concurs a fost netransparent și că s-a dorit promovarea unui candidat care să convină guvernării. 

Parlamentul a anunțat concurs pentru funcția de director al ANRE la sfârșitul anului trecut, la care și-au depus dosarele 12 concurenți. Două dosare au fost respinse, iar membrii Comisiei au intervievat ieri cei 10 candidați rămași în cursă. Rezultatele au fost anunțate astăzi de președintele acesteia, Ștefan Creangă.

”Intervievând și evalund performanțele profesionale și manageriale ale zece candidați se propune parlamentului în calitate de director al ANRE, candidatura lui Tudor Copaci. Decizia va fi prezentată președintelui Parlamentului și Comisiei juridice pentru numiri și imunități”, a declarat Ștefan Creangă.

Tudor Copaci a declarat că a candidat pentru această funcție pentru a aplica în practică reformele la care a lucrat anterior.

”Am lucrat ca viceministru în Ministerul Economiei mai mulți ani, am lansat mai multe reforme în domeniul energetic cum ar fi restructurarea sistemului termoenergetic și multe altele”, a declarat Tudor Copaci.

Un grup de experți în domeniul energetic a transmis anterior o notă în care semnala mai multe neajunsuri ale concursului și cerea anularea acestuia. Potrivit lui Sergiu Tofilat, unul din semnatari, concursul a fost netransparent și prin acesta s-a dorit promovarea unui candidat loial guvernării.

”Comisia parlamentară nu are cunoștințe necesare pentru a aprecia candidații pentru că trebuie să cunoști domeniul energetic. Concursul a fost închis, iar criteriile de punctaj sunt irelevante pentru domeniul energetic. Deci, niște chestii care au fost evident făcute intenționat ca să fie promovat candidatul comod guvernării”, a spus Sergiu Tofilat.

Membrii Comisiei parlamentare au respins acuzațiile.

Potrivit legislației, directorul ANRE este numit pe un termen de șase ani. În prezent, ANRE este condusă de patru directori. După numirea celui de-al cincilea, Parlamentul urmează să desemneze un director general al instituției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:1,54 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău