UPDATE | Protest la Chișinău. Maia Sandu: Colegii noștri vor colecta semnături pentru ca UE să pornească urmărirea penală a autorilor spălării de bani (LIVE VIDEO)

  • 26 August 2018 18:43
UPDATE | Protest la Chișinău. Maia Sandu: Colegii noștri vor colecta semnături pentru ca UE să pornească urmărirea penală a autorilor spălării de bani (LIVE VIDEO)

Opoziția pro-europeană și societatea civilă de la Chișinău  au organizat astăzi un amplu protest împotriva guvernării, organizat de Mișcarea de Rezistență Națională ACUM, creată după anularea alegerilor din Chișinău.

UPDATE18:40

Maia Sandu: Foarte mulți din cei tineri au fost alungați de acasă. Iar noi rămânem din ce în ce mai puțini(...) Noi nu am venit aici din plăcere sau din neavând ce face, dar noi nu mai putem să fim mințiți de acest regim corupt, nu mai putem să fim furați de acest regim autoritar, nu mai putem educa copii cu salarii sub nivel de existență, nu putem să-i lăsăm să ne umilească în continuare. Ei vor să ne poată fura în continuare, să poată rămâne în vârful puterii și să ne umilească. Lupta noastră devine tot mai dificilă, dar noi nu cedăm, pentru că țara ne aparține nouă. Colegii noștri vor colecta semnături pentru o solicitare către UE, prin care venim cu rugămintea ca instituțiile europene să ceară cercetarea și urmărirea penală a cetățenilor RM implicați în spălări de bani pe teritoriul țărilor membre ale Uniunii Europene.

UPDATE 18:30

Andrei Năstase: Azi am venit în Piața Marii Adunări Naționale pentru a ne asuma a doua oară această independență, cu angajamentul că vom scăpa și vom deveni independenți de acest regim criminal, care a pus stăpânire pe toate instituțiile din acest stat. Această guvernare trebuie să plece, e timpul să le cerem demisia. Dar înainte de toate să-i ajutăm să revină la normalitate: să anuleze toate legile antipopulare. Și o putem face doar dacă vom fi determinați. Să mergem la următoarea ședință a Parlamentului și să-i determinăm să anuleze aceste legi.

UPDATE 17:50

Maria Ciobanu, deputat PLDM:

Piața Marii Adunări Naționale a fost pângărită de penalul Ilan Șor la comanda lui Vlad Plahotniuc. Acum 27 de ani, în PMAN ne-am declarat independența față de URSS. Nu am știut că dușmanul cel mai viclean nu e în afara statului, ci chiar aici, în interiorul lui. El ne-a impus să jucăm jocul lui preferat: patinajul pe loc. Au apărut pe scena politică personaje dubioase, care deghizate, slujeau altui stat. Suntem aici o mare de oameni(...) De noi depindem dacă suntem sau nu rușinea Europei.

UPDATE 17:20

Igor Munteanu, director IDIS „Viitorul”, fost ambasador al R. Moldova în SUA:

„Faptul că suntem aici, în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt are un simbolism aparte. Noi suntem lângă Ștefan, iar ei lângă cârnațul pe care l-a împărțit Șor (...) Suntem împreună cu Dumeavoastră pentru a restitui instituțiile statului. Anul trecut și acesta s-au pus la cale niște infracțiuni la scara mondială. S-au votat niște legi ca amnistierea capitalului, legi care au fost condamnate de organizațiile internaționale, de societatea civilă(...)Trebuie să construim un stat cu instituții puternice, care să servească cetățenilor și nu corupților.

UPDATE 17:18

Octavian Țâcu, în PMAN:

„Regimul a dat oamenilor liber să vină la protest și a fugit din țară. Regimul într-un mod absolut ilegal a încercat să ne ia această Piață, unde s-au luat cele mai mari decizii. Dar noi am obținut această victorie, ne-am luat această Piață, unde vom consemna Ziua Independenței. Regimul a vrut să se verse astăzi sânge, dar regimului nu i-a reușit pentru că la Chișinău există o societate civilă și o opoziție care poate să schimbe lucrurile în Republica Moldova. Este o zi istorică, pentru că ea trasează o line de continuitate cu data de 27 august 1989 și 27 august 1991. Acum 27 de ani cetățenii au votat independența și au cerut Imperiului Sovietic să ne las liberi. Acum 29 de ani au cerut aceluiași regim să ne întoarcă limba română, schilodită timp de 50 de ani. Acum noi cerem regimului Plahotniuc să plece și să ne lase țara liberă pentru ca noi să-i dăm un viitor. Afară!

(...)

„Noi trebuie să dăm un viitor european acestei țări și să punem capăt unui regim care ne-a înrobit.”

 

UPDATE 17:05

Manifestanți ACUM au revenit în Piața Marii Adunări Naționale, lamonumentului lui Ștefan cel Mare.

Vasile Șoimaru, deputat în primul Parlament al R. Moldova: Am semnat și eu declarația de independență a Republicii Moldova, dar am rămas fără independență în acești ani. Ne-au furat din toate părțile.

UPDATE 16:52

Coloana de manifestanți a ajuns în fața Parlamentului. Clădirea legislativului este protejată de un cordon de polițiști. Protestatarii strigă: „Rușine”, „Hoții”.

UPDATE 16:30

Protestatarii care participă la acțiunea antiguvernamentală organizată de Mișcarea de Rezistență Națională Acum se întorc în Piața Marii Adunări Naționale, după ce au mers în marș la mai multe instituții ale statului.

Aceștia scandează „Jos mafia”.

UPDATE 15:25

Participanții la mitingul anti-guvernamental de la Chișinău vor merge în marș la Parlament, dar și la Centrul Național Anticorupție, la îndemnul organizatorilor.

Maia Sandu: „Vă propunem să mergem într-un marș la principalele instituții ale statului: la Parlament, la Serviciul de Informații și Securitate, la Centrul Național Anticorupție. Să mergem într-un marș și să le amintim celor din aceste instituții de ce le plătim salarii și să le amintim că există lege. După marș ne întoarcem aici (în fața monumentului lui Ștefan cel Mare) și vom petrece protestul așa cum ne-am propus”.

UPDATE 15.08

Ofițerul de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati, a declarat pentru Radio Chișinău că deocamdată nu sunt informații potrivit cărora poliția ar urma să elibereze Piața Marii Adunări Naționale pentru a face loc manifestanților Mișcării de Rezistență Națională.

De asemenea, Natalia Staii a precizat că este prematur să fie estimat numărul persoanelor care sunt acum în Piața Marii Adunări Naționale și în fața monumentului lu9i Ștefan cel Mare, întrucât au loc mai multe manifestări concomitent.

UPDATE 15.06

La monumentul lui Ștefan cel Mare, unde se protestează simpatizanții Mișcării de Rezistență Națională s-a alăturat o coloană a activiștilor civici de la OccupyGuguță.

Protestatarii ACUM cer în continuare să fie eliberată Piața Marii Adunări de suporterii lui Ilan Șor.

UPDATE 15.01

Autobuze pe care manifestanții la mitingul antiguvernamental al opoziției de la Chișinău le-au reperat în apropierea Guvernului sunt pline cu oameni aduși din provincie, pentru a participa la o contraminifestație organizată de primarul de Orhei, Ilan Șor, condamnat în prima instanță pentru participarea la „furtul miliardului”.

UPDATE | Protest la Chișinău. Maia Sandu: Colegii noștri vor colecta semnături pentru ca UE să pornească urmărirea penală a autorilor spălării de bani (LIVE VIDEO)

UPDATE 14:47

UPDATE 14:20

Membrii Mișcării de Rezistență Națională Acum și simpatizanții lor sunt acum în fața monumentului lui Ștefan cel Mare, unde scandează: „Diaspora e cu noi” „Vrem țara înapoi”, „Plahotniuc la pușcărie”, „Jos mafia”, „Noi nu cedăm”. 

În acest fel, organizatorii vor să elimine un eventual conflict cu participanții la o contramanifestație organizată în Piața Marii Adunări Naționale de suporterii partidului condus de afaceristul Ilan Șor, primar la Orhei.

UPDATE 14.04

Andrei Năstase: „Cineva vrea să opună niște oameni altor oameni, vrea ca această societate să fie dezbinată pe toate criteriile. Noi am anunțat un protest civic, pașnic civilizate, o continuare a protestelor noastre de pe parcursul a trei ani. Suntem datori față de copii noștri să nu le dăm satisfacție acestor criminali. Ei ar vrea să transformăm acest miting în niște acțiuni violente, noi nu avem acest scop. Scopul nostru e să luăm țara înapoi. Să improvizăm o scenă în fața monumentului lui Ștefan cel Mare. Fac apel către poliție să oprească transportul și să asigure securitatea oamenilor”.

 

În paralel, încă de dimineață în Piața Marii Adunări Naționale, unde urmează să înceapă protestul opoziției, au fost instalate mai multe corturi, în care sunt lăzi cu produse alimentare, și au fost improvizate câteva grătare.

Contramanifestația a fost asumată de activista Maia Laguta, dar Partidul Șor, condus de afaceristul implicat în „furtul miliardului”, a recunoscut într-o declarație pentru Radio Chișinău că este organizator ale acestei acțiuni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău