UPDATE | Parlamentul se convoacă în această după amiază în ședință, pentru procedura de demitere a lui Eduard Harunjen

  • 09 Iulie 2019 10:11
UPDATE | Parlamentul se convoacă în această după amiază în ședință, pentru procedura de demitere a lui Eduard Harunjen

Parlamentul se convoacă astăzi, la ora 14:00, într-o ședință extraordinară pentru a declanșa procedura de demitere a procurorului general, Eduard Harunjen.

Deocamdată nu se știe în ce condiții va avea loc ședința, ținând cont de faptul că Eduard Harunjen este internat în spital. În același timp, ministrul de interne Andrei Năstase cere inițierea pornirii urmăririi penale împotriva lui Eduard Harunjen, iar demersurile sale în legătură cu activitatea procuraturii general ar urma să fie examinate astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. 

Anunțul privind declanșarea procedurii de destituire a procurorului-șef din cadrul Parchetului General a fost făcut de președintele Rep. Moldova Igor Dodon. Eduard Harunjen a fost instalat în post „cu semne mari de întrebare sub aspect de legalitate”, potrivit afirmațiilor făcute de șeful statului pe pagina sa de Facebook. Igor Dodon susține că după încheierea procedurii pe dimensiunea legislativă, ar fi gata să semneze decretul de demitere a procurorului general.

Eduard Harunjen a fost numit în funcția de procuror general în 2016. Noile autorități de la Chișinău constituite acum cu o lună în urma alegerilor legislative îi reproșează procurorului general că ar fi instrumentat dosare politice la comanda fostei guvernări reprezentate de Partidul Democrat. Majoritatea parlamentară formată din socialiști și blocul proeuropean ACUM i-a cerut în mai multe rânduri lui Eduard Harunjen să-și dea demisia de onoare, însă acesta refuzat să se conformeze apelului.

Premierul Maia Sandu a anunțat că și-ar dori un procuror european în fruntea  parchetului general din Rep. Moldova și chiar a spus că i-a făcut în acest sens o invitație la discuții fostei șefe a DNA din România, Laura Codruța Kövesi. Pe de altă parte, președintele Igor Dodon, lider neformal al socialiștilor, nu agreează ideea aducerii unui procuror european la Chișinău.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău