UPDATE | Kremlinul regretă decizia Occidentului de a expulza diplomați ruși
-
26 Martie 2018 18:55
Rusia regretă decizia unor țări de a expulza diplomați ruși de pe teritoriul lor, a declarat secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov. "Regretăm foarte tare luarea unor astfel de decizii" - a declarat Peskov jurnaliștilor.
Ucraina va expulza 13 diplomați ruși, ca răspuns la otrăvirea unui fost spion rus în Anglia, a declarat, luni, președintele Petro Poroșenko. Decizia a fost adoptată "în spiritul solidarității cu partenerii noștri britanici și cu aliații transatlantici și în coordonare cu statele din Uniunea Europeană", afirmă Poroșenko, într-un comunicat.
Demersul Ucrainei se încadrează în acțiunile similare adoptate de 14 state din UE, precum și de SUA și Canada, în legătură cu implicarea Moscovei în atacul cu neurotoxină ce i-a vizat pe fostul agent dublu rus Serghei Skripal și pe fiica acestuia, în Anglia.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata și că este obligat să părăsească teritoriul României, informează un comunicat al ministerului, transmis, luni, AGERPRES.
Reacția vine ca urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie, iar "MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional", arată sursa citată, notează Agerpres.
Conform concluziilor, Consiliul European "este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă de atac și cu faptul că nu există altă explicație plauzibilă".
"Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispozițiilor Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata și că este obligat să părăsească teritoriul României", subliniază MAE.
Moscova a negat că ar avea vreo implicare în otrăvirea, la data de 4 martie, a fostului dublu spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale, în primul atac cunoscut cu un agent neurotoxic în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.
Marea Britanie a expulzat 23 de cetățeni ruși în urma acestui scandal, iar Moscova a reacționat imediat expulzând un număr similar de britanici.
14 țări din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au luat decizia expulzării unor diplomați ruși ca măsură de solidaritate cu Londra în cazul Skripal, a anunțat luni, 26 martie, șeful Consiliului European, Donald Tusk.
„Astăzi, 14 țări UE au decis expulzarea unor diplomați ruși” - a declarat Donald Tusk, fără a menționa țările care au luat această decizie și numărul diplomaților ruși care urmează să fie expulzați.
Danemarca expulzează doi diplomați ruși în legătură cu cazul otrăvirii fostului ofițer al serviciilor secrete ruse, Serghei Skripal, informează publicația Politiken. Potrivit informațiilor acesteia, această decizie a fost anunțată în timpul unei conferințe de presă susținută luni de ministrul danez de externe, Anders Samuelsen.
„Ambasadorul rus a fost informat astăzi că Danemarca expulzează doi diplomați ruși de pe teritoriul său” - a declarat Samuelsen.
Washingtonul este gata să ia noi măsuri în cazul unui răspuns al Rusiei la expulzarea diplomaților de pe teritoriul american și închiderea Consulatului General al Rusiei din Seattle, a declarat jurnaliștilor un reprezentant al administrației americane. "Nu ne gândim care va fi răspunsul Guvernului rus. Noi ne rezervăm însă dreptul de a reacționa în continuare la orice măsuri de răspuns din partea Rusiei la acțiunile noastre perfect justificate" - a declarat oficialul american.
Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a anunțat că a transmis Departamentului de Stat al SUA protestul categoric în legătură cu acțiunile ilegale ale Statelor Unite ale Americii privind expulzarea diplomaților ruși. Amintim că autoritățile americane au luat decizia de a expulza 60 de diplomați ruși de pe teritoriul american și de a închide Consulatul general al Rusiei din Seattle, a anunțat luni, în timpul unui briefing special, purtătorul de cuvânt al Administrației americane. Este vorba de 48 de angajați ai Ambasadei ruse și de 12 membri ai reprezentanței permanente a Rusiei pe lângă ONU de la New York. Totuși, Washingtonul și-a exprimat intenția de a menține deschisă ușa pentru dialogul cu Moscova.
Consulatul General al Rusiei din Seattle urmează să fie închis până la 2 aprilie, a anunțat Departamentul de Stat al SUA, după anunțarea măsurii de expulzare a diplomaților ruși și închiderea reprezentanței diplomatice ruse în legătură cu incidentul din Salisbury. "Cerem Guvernului rus să-și închidă Consulatul General din Seattle până la 2 aprilie" - se afirmă într-o declarație a Departamentului de Stat. Surse de la Washington au declarat că expulzarea diplomaților ruși va consolida securitatea națională a SUA.
Sursa: Rador