UPDATE | Judecătorul Oleg Melniciuc a fost reținut
-
27 Iunie 2017 13:09
Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat pentru Deschide.MD că judecătorul Oleg Melniciuc a fost reținut pentru 72 de ore.
Consiliul Superior al magistraturii a dat acordul pentru percheziționarea, reținerea și aducerea silită în fața organului de urmărire penală, nu însă, și pentru arestarea judecătorului Oleg Melniciuc. Declarația a fost făcută pentru Deschide.MD de Teo Cârnaț, membru CSM.
De asemenea, Eduard Harunjen a precizat că în cazul îmbogățirii ilicite nu este nevoie de acordul CSM pentru începerea urmăririi penale, ci doar pentru unele acțiuni de procesual penale.
***
Procurorii anticorupție efectuează marți, 27 iunie 2017, percheziții în biroul judecătorului Judecătoriei Chișinău, Oleg Melniciuc, în cadrul unui dosar deschis pe numele acestuia pentru îmbogățire ilicită.
Melniciuc este primul magistrat urmărit penal în baza acestui articol (330.2), inclus în Codul Penal al Republicii Moldova în anul 2013. Informația a fost confirmată pentru Moldova Curata de către surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, care a examinat în ședința de marți, 27 iunie, demersul procurorilor privind efectuarea acțiunilor de anchetă în privința lui Melniciuc. CSM a autorizat perchezițiile, reținerea și aducerea silită a lui Oleg Melniciuc.
Magistratul ar deține mai multe bunuri înregistrate pe numele rudelor sale. Pentru anul 2016 Oleg Melniciuc a indicat în declarația de venituri și interese personale, pe lângă salariul de la Judecătorie și cel din activitatea didactică, prestată prin cumul la Universitatea de Stat, și o donație de 300 de mii de lei de la mama sa, care este pensionară și are acum 79 de ani. Solicitat de Jurnal TV să comenteze această donație și alte venituri indicate în declarația sa, Melniciuc ar fi refuzat să discute cu reporterii.
Judecătorul locuiește cu familia sa (soția și 4 copii) într-o casă la sol în municipiul Chișinău, deține o altă casă, moștenită de la părinți, iar în anul 2015 a dobândit, la preț preferențial - 29 520 de euro - un spațiu comercial de 82 de metri pătrați la parterul unui bloc construit în același an pentru asigurarea cu locuințe a angajaților Judecătoriei Râșcani și Curții Constituționale.
Ziarul de Gardă a scris, în anul 2014, că mama lui Oleg Melniciuc deține câteva spații nelocative, în Chisinău, care ar valora în total 4 milioane de lei. Întrebat dacă nu cumva aceasta ar fi o formă de camuflare a proprietăților sale pentru a evita suspiciunile de îmbogățire ilicită, Oleg Melniciuc a răspuns: „Pe cine sunt scrise, aceluia aparțin. Ele nicidecum nu se vând. Dle, eu dacă aveam legătură cu ele, le cumpăram demult și le înscriam pe mine. Casa am declarat-o. Lotul de pământ a fost al meu, primit de la Primăria Chișinău și donat mamei. Așa au fost niște circumstanțe de familie, niște datorii… Acum el se dă în arendă. Nu sunt la curent cu ce se întâmplă cu spațiile locative. Știu doar că terenul se dă în arendă, se plătește arenda și se achită impozite”. Mama lui Oleg Melniciuc s-a ales, de asemenea, cu un apartament în blocul de pe strada Hristo Botev din sectorul Botanica, destinat angajaților Judecătoriei Râșcani și celor ai Curții Constituționale. După ce inițial spunea că rudele sale au procurat apartamentele la preț de piață, ulterior, când Procuratura Anticorupție a pornit un proces penal pe acest caz, magistratul a declarat că mama sa a cumpărat apartamentul la care a renunțat judecătoarea Ludmila Ursu.
Oleg Melniciuc a devenit președinte al Judecătoriei sectorului Râșcani al municipiului Chișinău în anul 2013. La sfârșitul anului 2016, după reorganizarea sistemului de judecătorii, a candidat la funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, însă a fost respins de președintele Igor Dodon.
Autor: Viorica Manole
Sursa: moldovacurata.md