Dmitri Rogozin, declarat persona NON GRATA în R.Moldova

  • 02 August 2017 14:55
Dmitri Rogozin, declarat persona NON GRATA în R.Moldova

Guvernul de la Chișinău a adoptat în ședința de miercuri, 2 august, o decizie prin care îl declară pe vice-premierul rus Dmitri Rogozin persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova. Acestuia îi va fi interzisă intrarea și tranzitarea teritoriului țării.

Argumentând proiectul de decizie propus Guvernului, ministrul de Externe Andrei Galbur a declarat că Dmitri Rogozin a făcut o serie întreagă de comentarii și declarații cu caracter denigrator și ofensator la adresa R. Moldova și poporului său. 

În acest sens, el a făcut referire la un interviu pentru Rossia 24 în care a defăimat Republica Moldova și cetățenii săi.

„Aceste evoluții nu pot fi calificate în alt mod decât ingerință crasă în treburile interne ale statului nostru”, a declarat Andrei Galbur.

La rândul său, premierul Pavel Filip a menționat că Republica Moldova își dorește să fie tratată cu respect de toate țările.

„Modul în care au fost tratați cetățenii țării noastre prin aceste declarații este unul pur și simplu inacceptabil și eu consider că este de datoria autorităților, de fiecare dată, să protejăm demnitatea cetățenilor și a țării noastre. Relațiile cu orice țară din lume trebuie să fie bazate pe respect reciproc”, a subliniat el.

Amintim că vizita la Chișinău și apoi în Transnistria vicepremierului Dmitri Rogozin, responsabil și pentru industria apărării din Executivul rus, care urma să înceapă vineri, pe 28 iulie, urma a eșuat din cauza refuzului României de a permite avionului să survoleze spațiul său aerian. După o escală la Minsk, cursa S7 cu care urma să vină Rogozin s-a întors la Moscova.

Într-o reacție pe Twitter, Rogozin a acuzat autoritățile de la București că ar fi pus în pericol pe cei 167 de pasageri ai avionului S7. „Combustibil era suficient doar până la Minsk. Așteptați un răspuns, javrelor!’, a amenințat Rogozin, care a șters însă, ulterior, twitt-ul.

Menționăm că, la sfârșitul lunii mai, autoritățile de la Chișinău au declarat persona non grata cinci diplomați, angajați ai Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, care au trebuit în scurt timp să părăsească teritoriul țării.

Citiți și REACȚII la Moscova în legătură cu decizia Chișinăului de a-l declara indezirabil pe Dmitri Rogozin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău