Cinci diplomați ruși, declarați persona NON GRATA în R.Moldova. Moscova promite „un răspuns dur”

  • 29 Mai 2017 22:57
Cinci diplomați ruși, declarați persona NON GRATA în R.Moldova. Moscova promite „un răspuns dur”

Cinci diplomați, angajați ai ambasadei Federației Ruse de la Chișinău, au fost declarați persona non grata și urmează să părăsească neîntârziat teritoriul Republicii Moldova. Informația a fost confirmată pentru presa de la Chișinău de responsabili din Ministerul de Externe al Republicii Moldova, iar mai târziu, prin intermediul presei ruse, de înalte oficialități de la Moscova, care au promis „un răspuns dur”.

Astfel, decizia privind expulzarea celor cinci diplomați ruși a fost confirmată mai întâi pentru Deschide.md de Artur Sârbu, consilierul ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur, iar mai apoi pentru Publika, de purtătorul de cuvânt al Ministerului, Ana Samson.

Niciunul dintre ei nu a oferit și alte detalii sau numele diplomaților.

Potrivit surselor Deschide.MD, unul dintre cei cinci diplomați care urmează să părăsească teritoriul Republicii Moldova este Aleksandr Grudin, consilierul Atașatului Militar al Federației Ruse la Chișinău, Igor Dovbnea. Grudin figurează în dosarul de trădare de patrie, intentat fostului deputat Iurie Bolboceanu.

Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Farit Muhametșin, s-a limitat să declare în seara acestei zile pentru TASS că „Documentul este în studiu. Deocamdată nu putem comenta nimic”.

În același timp, Intefax îl citează pe viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin, care califică decizia autorităților de la Chișinău drept „o gravă provocare” și o „lovitură aplicată forțelor în frunte cu președintele Igor Dodon, care militează pentru normalizarea relației cu Rusia”. El a adăugat că „răspunsul va fi desigur suficient de dur”, Moscova analizând acum „formele și parametrii” acestui răspuns.

Reacția nu a întârziat nici din partea președintelui Igor Dodon, care a calificat decizia privindu-i pe cinci diplomați ruși ca „un gest revoltător”, realizata la „o comandă care vine din Occident, poate de peste ocean, din partea celor care sunt îngrijorați că între Președinția de la Chișinău și Kremlin în sfîrșit s-a creat un dialog constructiv și eficient”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău