UPDATE | Declarațiile avocatului lui Vlad Filat după decizia privind supendarea dosarului
-
28 Februarie 2019 13:23
Cel de-al doilea dosar în care fostul premier liberal-democrat Vlad Filat este cercetat pe faptul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari a fost suspendat de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, și remis Curții Constituționale. Instanța a admis cererea avocaților, care au solicitat sesizarea magistraților constituționali pe marginea unor articole din Codul de procedura penală, transmite IPN.
UPDATE | Victor Munteanu, avocatul lui Vlad Filat, a spus, după ședința de judecată de joi, 28 februarie, că în procesul penal nu există o claritate când anume instanța de judecată se poate pronunța pe anumite cereri făcute în timpul urmăririi penale. Potrivit avocatului, orice parte a procesului se poate adresa judecătorului de instrucție. Și judecătorul de instrucție poate să emită ordonanțe. Iar dacă acestea ar fi determinante la etapa urmării penale, cauza penală nici nu ar ajunge să fie judecată în fond. Însă, spune avocatul, de cele mai multe ori în practică această etapă preliminară nu este respectată. Cererile sunt expediate judecătorilor care examinează cauza în fond și de ce le mai multe ori ei se pronunță odată cu sentința. „Amână o chestiune de care depinde esențial temeiul de a fi expediat un astfel de dosar în instanța de judecată. De felul în care se va pronunța Curtea Constituțională pe această sesizare, poate influenta procesul”, a explicat Victor Munteanu.
Cauza penală pe faptul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, în care este învinuit Vlad Filat, a fost expediată în instanța de judecată, la mijlocul lunii ianuarie. Conform materialelor, în 2013, fostul premier, urmărind camuflarea originii ilicite a mijloacelor provenite din infracțiuni de corupție, a fost folosit un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor către o companie de consultanță din Washington, SUA, contractată pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014. Pentru serviciile contractate, Vlad Filat a achitat către companie peste 12,8 milioane de lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.
Conform probatoriului, s-a stabilit că mijloacele bănești menționate au fost primite de către învinuit ca urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de influență și corupere pasivă, pentru care Vlad Filat a fost condamnat în 2016 la 9 ani de închisoare și își ispășește pedeapsa în penitenciar. Potrivit Procuraturii Anticorupție, fostul premier nu își recunoaște vina, iar pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani.