UPDATE | 70.000 de oameni protestează în fața Guvernului de la București. Protesatarii formează steagul României

  • 12 Februarie 2017 21:24
UPDATE | 70.000 de oameni protestează în fața Guvernului de la București. Protesatarii formează steagul României

Mitingul antiguvernamental continuă în a treisprezecea zi de când Guvernul a adoptat controversata Ordonanță de urgență 13. Deși actul a fost abrogat, iar inițiatorul său și-a dat demisia, oamenii continuă să iasă în stradă în Bucuresti dar și în alte orașe din țară și din străinătate.

 

70.000 de protestatari sunt acum în Piața Victoriei. S-a cântat imnul național.

Protesatarii au format Tricolorul cu ajutorul hainelor, ale unor folii din plastic sau coli de hârtie și al lanternelor telefonelor mobile.

UPDATE | 70.000 de oameni protestează în fața Guvernului de la București. Protesatarii formează steagul României

La Timișoara sunt 2.000 de protestatari în stradă și tot 2.000 de oameni protestează la Iași.

La Cjuj au ieșit în stradă 10.000 de oameni, scrie Digi24.ro.

Crește numărul protestatarilor de la Cotroceni. Circa 1.000 de oameni au venit să susțină Guvernul Grindeanu.

Manifestanții - care au steaguri tricolore și pancarte cu mesaje precum Iohannis, demisia "Jos DNA, Poliția politică", "Noi am votat, tu ne-ai dezbinat" - suflă în vuvuzele, huiduie și scandează ”Demisia”, fiind a opta zi de proteste, scrie News.ro.

Sâmbătă seară, în fața Palatului Cotroceni au protestat aproximativ 400 de persoane, manifestația încheindu-se cu intonarea imnului național.

Recordul de participanți la manifestația de la Cotroceni a fost puțin peste 2.000. Marți, o parte a manifestanților au venit la protest cu autocare și microbuze înmatriculate în județul Dolj. Miercuri seară, președintele Klaus Iohannis a mers în mijlocul protestatarilor, încercând să aibă un dialog cu ei. "Suntem cu toții români", le-a spus manifestanților președintele Klaus Iohannis, care a stat acolo timp de câteva minute. Oamenii l-au huiduit și i-au reproșat că a dezbinat țara, strigând "Demisia". Ulterior, Iohannis a scris pe Facebook că înțelege să își exercite mandatul de președinte ascultând vocea tuturor românilor, indiferent de opțiunile lor și că este "absolut firesc să existe diferențe de păreri", fiind dreptul fiecărui cetățean să-și exprime convingerile pașnic și civilizat.

Și în Piața Victoriei au început să se adune, la această oră, câteva zeci de oameni, în cea de a treisprezecea zi de proteste antiguvernamentale.

La ora 21.00, manifestanții vor să creeze "cel mai mare tricolor uman", potrivit anunțului postat de organizatori pe pagina de Facebook "Corupția ucide". Manifestanții au fost rugați să aducă o sursă de culoare - roșu, galben și albastru - și o lanternă. Organizatorii spun că vor distribui coli de hârtie în cele trei culori, care la ora 21.00 să fie luminate cu lanternele și cu bliț-urile telefoanelor mobile. Conform postărilor de pe pagina de Facebook a evenimentului, toate dosarele și colile colorate ar urma să fie donate, săptămâna viitoare, unor școli și grădinițe aflate la marginea Bucureștiului.

Sâmbătă, în Piața Victoriei s-au adunat câteva mii de persoane, iar înaintea manifestației aproximativ 30 de tineri au alergat în jurul clădirii Palatului Victoria, îmbrăcați în echipament sportiv, unii dintre ei purtând steaguri. Maratonul s-a încheiat după mai bine de șase ore, fiind dus la bun sfârșit de patru dintre tineri, care au parcurs un traseu de 42 de kilometri. Ei au alergat pe trotuar, pe bulevardul Aviatorilor, până la Aleea Modrogan și înapoi, pe Kisellef, după care au înconjurat clădirea Guvernului. Participanții la "maratonul democrației” au spus că aceasta este forma lor de protest față de Guvern și că prin mișcare vor să înceapă "schimbarea României". 

În cele 12 zile de proteste din Piața Victoriei, numărul record de manifestanți a fost atins în urmă cu o săptămână, când peste 280.000 de oameni protestând chiar în ziua în care Guvernul a abrogat Ordonanța de Urgență privind codurile penale. Oamenii au spus că nu vor renunța la proteste, pentru că Guvernul a mințit, a făcut un abuz adoptând o ordonanță de urgență pentru a schimba prevederi din codurile penale, în beneficiul unor politicieni, și trebuie să răspundă pentru ce a făcut și să își dea demisia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău