Unul dintre creatorii „Noviciok”, folosit în cazul Skripal, hărțuit în Rusia cu acuzații anonime de pedofilie

  • 17 Februarie 19:37
Unul dintre creatorii „Noviciok”, folosit în cazul Skripal, hărțuit în Rusia cu acuzații anonime de pedofilie

Un om de știință rus cunoscut ca unul dintre creatorii substanței letale Noviciok, folosită la otrăvirea unui fost spion rus în Marea Britanie, anul trecut, spune că a devenit  ținta unei campanii de denigrare în orașul său natal. Vladimir Uglev a afirmă că la Anapa au apărut „fluturași” care sugerează că ar fi pedofil.

Uglev neagă aceste acuzații.

El le-a relatat pentru BBC că a fost vizitat de poliția rusă după ce a găsit mai muți fluturași cu caracter denigrator la adresa sa, într-o clădire în care se află biroul unde lucrează, dar și la magazinul de lângă casa unde locuiește.

Savantul rus le-a arătat reporterilor acești fluturași, care conțin numele, data de naștere și adresa exactă a domiciliului său. Autorii anonimi ai mesajului afirmă că Uglev abordează copii în apropierea școlilor, le oferă cadouri, după care le cere acestora, pe rețelele de socializare, poze cu conținut intim. „Trebuie să cunoașteți acest pedofil”, mai scrie în fițuică.

Unul dintre creatorii „Noviciok”, folosit în cazul Skripal, hărțuit în Rusia cu acuzații anonime de pedofilie

Poliția i-a verificat computerul, căutând poze cu minori, și i-a fotografiat apartamentul ,motivându-și acțiunile prin adresările primite de la cetățeni. De asemenea, el a fost chemat la secția de poliție, unde a fost interogat și i s-au luat amprentele.

Vladimir Uglev, care are rude în SUA, a lucrat într-un laborator din Șihanî, regiunea Saratov din Rusia, unde a fost elaborat și produs Noviciok. El s-a concediat de acolo în 1994, dar după otrăvirea lui Serghei Skripal și a fiicei acestuia, Iulia, în martie 2018 la Salisbury, el a oferit mai multe interviuri presei ruse și celei străine, în care a explicat cum acționează și ce efecte are această substanță neuro-paralitică.

Anterior, Uglev anunța că a fost lovit de o mașină, în apropierea locuinței sale.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
13 °C
câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:3,1 m/s
Fri
11 °C
Sat
10 °C
Sun
15 °C
Mon
16 °C
Tue
16 °C

Curs oficial BNM 20 Septembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5200 -0.0120
USD 17.6396 -0.0453
RON 4.1166 -0.0077
UAH 0.7178 0.0005
RUB 0.2751 0.0003
Arhivă Radio Chișinău