Unul dintre cele mai puternice supercalculatoare din Europa, Meluxina, a fost inaugurat la Luxemburg

  • 08 Iunie 2021 17:59
Unul dintre cele mai puternice supercalculatoare din Europa, Meluxina, a fost inaugurat la Luxemburg

Unul dintre cele mai puternice supercalculatoare din Europa, Meluxina, a fost inaugurat luni la Luxemburg, fiind capabil să atingă mai mult de 10 Petaflops, ceea ce îl va plasa printre primele 30 de supercomputere din lume, scrie Caleaeuropeană.ro.

 

Datorită supercalculatorului Meluxina, oamenii de știință luxemburghezi și europeni vor putea coopera în cadrul unor proiecte internaționale de anvergură, notează sursa citată.

Astfel, va fi sprijinită dezvoltarea aplicațiilor în domeniul științei, a sectorului public și a industriei, dar și în domenii precum inteligența artificială, lupta împotriva schimbărilor climatice, bioingineria și previziunile meteorologice.

Reamintim că pe 1 și 2 iunie, Comisia Europeană și președinția portugheză a Consiliului Uniunii Europene au găzduit Adunarea privind Agenda digitală, care a fost dedicată deceniului digital al Europei.

Programul Europa digitală  a fost unul dintre subiectele centrale. Cu un buget general de 7,5 miliarde de euro, programul are drept obiectiv consolidarea suveranității digitale a UE, dar și sprijinirea celor două obiective îngemănate ale Uniunii – tranziția verde și transformarea digitală.

Programul va accelera redresarea economică și transformarea digitală a Europei, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor. Acesta va finanța proiecte europene în patru domenii: supercalculatoarele, inteligența artificială, securitatea cibernetică și competențele digitale avansate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău