Unul dintre cele mai periculoase deșeuri – toate tipurile de ulei uzat - nu a fost reglementat prin lege până acum în Rep. Moldova. Această cerință este prevăzută și în procesul de armonizare a legislației naționale cu cea europeană

  • 04 Iulie 2022 14:40
Unul dintre cele mai periculoase deșeuri – toate tipurile de ulei uzat - nu a fost reglementat prin lege până acum în Rep. Moldova. Această cerință este prevăzută și în procesul de armonizare a legislației naționale cu cea europeană

Unul dintre cele mai periculoase deșeuri – toate tipurile de ulei uzat - nu a fost reglementat prin lege până acum în Republica Moldova. Această cerință este prevăzută și în procesul de armonizare a legislației naționale cu cea europeană. 

Reciclarea uleiurilor este importată atât pentru mediu, cât și pentru comunitate, încurajând economia circulară, atât de răspândită astăzi în Occident. Reglementarea  reciclării uleiurilor ar responsabiliza și agenții economici, susține Virginia Galatonov, consultată principală în cadrul Direcției politici de management al deșeurilor și substanțe chimice, din cadrul Ministerul mediului:

Punem principiul de responsabilitate a producătorului, și el se orientează anume pe câteva categorii de deșeuri specifice: ambalaje sunt prevăzute, deșeurile de echipamente electrice electronice, uleiuri uzate, vehicule scoase din uz, ele sunt prevăzute în legea cadrul 209, și noi deja trebuie să promovăm cadrul legal secundar. Tot ce e legat de promovarea legislației gestionării deșeurilor, și anume pe principiul acesta se orientează (armonizarea n.r.) legislația europeană și o transpunem în legislația națională”, a spus Virginia Galatonov: 

Un fost agent economic a fost nevoit să-și sisteze activitatea societății pe care o deținea, pe motiv că, în lipsa unui cadrul legal, reciclarea uleiurilor devenea o activitatea necontrolată. 

Nu mai există astfel de societate, am vândut-o cu 5ani în urmă. A preluat-o (societatea n.r.) Environment din România, cei care au experiență. Problema a fost că în Moldova (cineva n.r.) cumpăra ulei uzat și dădeau un preț mare, care pe urmă îl îmbuteliau și îl mâncau, numai nu îl strângeau ca rezidiuri”, a menționat Iurie Toma, agent economic de la Ungheni. 

Susținerea industriei regenerării ar integra în totalitate filosofia economiei circulare, care presupune inclusiv economisirea de materii prime valoroase prin rafinare. Potrivit datelor statistice, 70% din uleiul de bază poate fi recuperat din uleiurile lubrifiante uzate. În acest sens, experta Aurelia Bahnaru de la Asociația de valorificare a Deșeurilor, susține că e nevoie de un cadru legal ce ar susține economia circulară prin reciclarea deșeurilor uleioase:

(Guvernarea) le gestionează cum consideră, nerespectând anume norme în acest sens, respectiv nici datele care sunt raportate către Agenția de Mediu de către producători, care nu declară totalitatea de deșeuri generate, ceea ce iarăși reprezintă o serie de riscuri în acest sens. Este încă un sector nemonitorizat, dar urmează să se expună un cadrul legal care este în proces de aprobare – acel instrument necesar de management pentru ca sectorul uleielor uzate să funcționeze”, aa afirmat Aurelia Bahnaru.  

Colectarea  separată a uleiurilor uzate este etapa crucială pentru gestionarea corectă și prevenirea daunelor aduse mediului în urma eliminării necorespunzătoare a acestor deșeuri periculoase.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
5
Sun
4
Mon
3
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău