Unul din cinci liceeni și studenți indonezieni sprijină crearea unui califat islamic în țara lor

  • 02 Noiembrie 2017 10:48
Unul din cinci liceeni și studenți indonezieni sprijină crearea unui califat islamic în țara lor

O proporție de 20% din liceenii și studenții indonezieni susțin crearea unui califat islamic în țara lor, deși majoritatea se opun acestui scenariu și violenței, relevă un nou sondaj de opinie realizat de institutul de studii sociologice Alvara pe un eșantion de 4.200 de tineri, majoritatea din insula Java, transmite Agerpres.

În ultimii ani, recunoscuta toleranță religioasă a Indoneziei a fost pusă sub semnul întrebării, în contextul ascensiunii tot mai rapide a grupărilor musulmane în viața publică și politică indoneziană.

Marea majoritate a indonezienilor practică o formă moderată a islamului, iar în Indonezia trăiesc și minorități creștine, hinduse și persoane care aderă la credințele tradiționale. Diversitate religioasă este înscrisă în constituția indoneziană.

Studiul mai arată că unul din patru elevi și studenți indonezieni sunt, în diferite grade, dispuși să participe la jihad pentru a crea un califat. ''Acest lucru indică faptul că doctrinele intolerante au intrat deja în liceele și universitățile de top din Indonezia'', adaugă sondajul Alvara.

Grupări precum Frontul Apărărilor Islamici (FPI) au cerut introducerea sharia în Indonezia și susțin că liderii țării trebuie să fie numai musulmani.

Autoritățile de la Jakarta au avertizat în mai multe rânduri în legătură cu influența negativă a preceptelor islamice radicale în rândul organizațiilor și al campusurilor studențești.

Președintele indonezian Joko Widodo și guvernul său încearcă să împiedice creșterea influenței grupărilor radicale, în special în universități și în școlile islamice care au cămine.

Parlamentul de la Jakarta a aprobat luna trecută un decret prezidențial care interzice organizațiile civile considerate ca fiind împotriva ideologiei seculariste a țării. Hizb-ut-Tahrir, o organizație în mare parte pașnică care pledează pentru crearea unui califat în Indonezia, este prima grupare care va fi dizolvată în virtutea noului decret.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău