Unsprezece lucrări de Picasso, vândute la licitație cu peste 108 milioane de dolari

  • 24 Octombrie 2021 15:13
Unsprezece lucrări de Picasso, vândute la licitație cu peste 108 milioane de dolari

Unsprezece tablouri și alte lucrări ale pictorului spaniol Pablo Picasso, inclusiv un portret al muzei sale Marie-Therese Walter, au fost vândute cu 108,8 milioane de dolari în cadrul unei licitații organizate sâmbătă de casa Sotheby's în celebrul hotel Bellagio din Las Vegas, renumit pentru colecția sa de artă, informează DPA și AFP.

Operele de artă erau expuse în hotelul Bellagio de mai mulți ani, iar licitația a avut loc cu două zile înainte de împlinirea a 140 de ani de la nașterea pictorului spaniol.

Cinci dintre picturi erau expuse pe pereții restaurantului de lux amenajat în incinta hotelului. Același restaurant va continua să expună alte 12 lucrări semnate de Picasso.

Cel mai mare preț a fost obținut de pictura "Femme au beret rouge-orange" din 1938, unul dintre ultimele portrete dedicate de Picasso muzei și amantei sale Marie-Therese Walter, care s-a vândut cu 40,5 milioane de dolari, depășind cu peste 10 milioane de dolari estimările specialiștilor.

Alte două portrete emblematice ale artistului spaniol, realizate în ultimii săi ani de viață, au fost vândute cu prețuri impresionante: "Homme et Enfant" și "Buste d'homme" au fost achiziționate cu 24,4 milioane de dolari, respectiv 9,5 milioane de dolari.

Prezentate de pictorul spaniol într-o expoziție care i-a fost dedicată în 1970 la Palatul Papilor din Avignon, cele două portrete au fost realizate între 5 ianuarie 1969 și 2 februarie 1970.

Printre celelalte lucrări vândute la licitația de sâmbătă s-au aflat și obiecte din ceramică, desene și picturi reprezentând naturi moarte. O lucrare în ceramică, "Le Dejeuner sur l'herbe", s-a vândut cu 2,1 milioane de dolari, depășind de aproape patru ori prețul său estimativ.

Numele cumpărătorilor celor 11 lucrări semnate de Picasso nu au fost dezvăluite.

Licitația de sâmbătă face parte dintr-o campanie a grupului de hoteluri și cazinouri MGM Resorts de diversificare a vastei sale colecții de artă pentru a include mai multe lucrări semnate de femei, persoane de culoare, artiști din țări mai puțin cunoscute, artiști LGBT și artiști cu dizabilități.

Muzeele și galeriile de artă din Statele Unite au început să își diversifice lucrările și colecțiile în urma amplei mișcări culturale apărute în 2020 cu scopul de a condamna rasismul din societatea americană.

Un studiu realizat în 2019 de Public Library of Science și care a inclus 18 muzee importante din Statele Unite a descoperit că 85% dintre artiștii cu lucrări expuse în acele instituții culturale erau persoane caucaziene și 87% dintre ei erau bărbați.

Colecția de artă deținută de MGM Resorts include aproximativ 900 de opere semnate de 200 de artiști, inclusiv lucrări realizate de Bob Dylan și David Hockney. Colecția a fost inițiată în urmă cu peste 20 de ani de Steve Wynn, fost proprietar al hotelului Bellagio și fost CEO al Wynn Resorts. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău