Universitățile vor fi finanțate de la buget per student, în baza performanțelor

  • 10 Iunie 2020 16:30
Universitățile vor fi finanțate de la buget per student, în baza performanțelor

Metodologia de finanțare bugetară a instituțiilor publice de învățământ superior, în contextul reformei universitare lansate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a fost aprobată de Guvern.

Potrivit ministrului educației, culturii și cercetării, Igor Șarov, metodologia vine să asigure transparența alocării surselor de finanțare de la bugetul de stat destinate formării profesionale inițiale pe universități.

Banii de la buget se vor aloca în bază de cost standard per student și coeficienți de ajustare, asociate gradului de complexitate a programelor de studii de la ciclurile de studii superioare de licență și master, a finanțării compensatorii pentru susținerea performanței și a finanțării complementare pentru modernizarea bazei materiale și didactice a instituției.

Alocațiile bugetare, cu excepția burselor, sumelor destinate pentru întreținerea căminelor, îndemnizațiilor pentru membrii consiliilor de dezvoltare strategică, plata mobilităților academice se divizează în: finanțarea standard – 75% din alocațiile bugetare, finanțarea compensatorie pentru susținerea performanței în instituțiile publice de învățământ superior – 20% din alocațiile bugetare și finanțarea complementară pentru modernizarea bazei materiale și didactice – 5% din alocațiile bugetare. 

 

Metodologia va fi pusă în aplicare începând cu 1 ianuarie 2021, în cele 16 instituții publice de învățământ superior cu autonomie financiară. În baza rezultatelor implementării, formula de calcul propusă va fi ajustată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău