Universitățile de top din Marea Britanie cer Guvernului de la Londra să schimbe abordarea în privința Brexit

  • 03 August 2017 09:47
Universitățile de top din Marea Britanie cer Guvernului de la Londra să schimbe abordarea în privința Brexit

Cele mai importante universități din Marea Britanie vor publica o listă cu zece solicitări adresate premierului britanic, Theresa May, în privința drepturilor cetățenilor UE, pentru a se asigura că învățământul superior nu va fi afectat de Brexit, informează Mediafax.ro.

Grupul Russel, ce include Oxford, Cambridge, universitățile de top din Londra și multe altele, o avertizează pe Theresa May că actuala abordare va afecta sectorul universitar. Potrivit universităților, acest sector generează câștiguri de 73 de miliarde de lire anual pentru economia britanică.

Grupul universităților solicită premierului britanic să renunțe la actualul plan al Guvernului privind solicitarea statutului de ședere din partea cetățenilor UE și să acorde drept automat de ședere miilor de europeni care locuiesc deja în Marea Britanie.

Astfel, Grupul Russel solicită Guvernului să elaboreze planuri de o mai mare claritate, motivând că actuala abordare a Londrei a pus sub semnul incertitudinii drepturile pe care cetățenii europeni din Marea Britanie le vor avea după producerea Brexit.

”Cu toate că această este prima poziție a Guvernului Regatului Unit în aceste negocieri, această lipsă de claritate provoacă îngrijorări considerabile pentru cetățenii UE din universitățile noastre și afectează capacitatea noastră de a recruta cei mai buni oameni din Europa”, se arată în comunicatul semnat de cele mai prestigioase universități britanice.

Jessica Cole, șeful direcției de politici a Grupului Russel, a declarat că ”Brexit cauzează incertitudine și anxietate în rândul cetățenilor europeni, care au nevoie de claritate în privința viitorului. Sunt aproximativ 25.000 de angajați în universități veniți din statele UE, ce predau cursuri de cea mai înaltă calitate și fac cercetare la cele mai înalte standard. Îi valorificăm și vrem să rămână alături de noi”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău