Universitatea Tehnică din Moldova va lansa în spațiu primul satelit moldovenesc
-
20 Mai 2022 12:42
Universitatea Tehnică din Moldova va lansa în spațiu, în luna iunie, primul satelit moldovenesc. Acesta va fi lansat din Statele Unite, iar NASA a publicat o descriere a obiectului spațial produs la Chișinău într-un proiect finanțat de agenții spațiale internaționale, dar și de autoritățile moldovene. Din iulie, satelitul ar urma să transmită către Moldova primele informații și imagini de pe orbită. Rectorul Universității Tehnice, doctorul habilitat Viorel Bostan, a oferit mai multe detalii pentru Radio Chișinău.
Ambasada Statelor Unite la Chișinău a felicitat UTM pentru performanța sa, susținând că aceasta contribuie la dezvoltarea și consolidarea cercetării științifice în domeniul explorării spațiului.
Potrivit descrierii publicate pe site-ul oficial al NASA, satelitul moldovenesc numit TUMnanoSAT, este un Cubesat educațional cu muchia de zece centimetri și greutatea de peste un kilogram. Satelitul va fi lansat în spațiu de nava americană SpaceX-25 Dragon, potrivit rectorului Viorel Bostan:
„Asupra acestui model, care urmează să fie lansat, s-a lucrat în ultimii doi ani și jumătate. Inclusiv o parte din finanțare s-a primit și din programele de stat. (...) Nu știm exact data și ora, dar, în prealabil, în iunie va fi lansarea rachetei cargo spre stația internațională spațială. Satelitul va ajunge la bordul stației internaționale spațiale și urmează ca în iulie, de pe bordul stației spațiale să fie plasat pe orbită.”
Satelitul va avea de îndeplinit o serie de misiuni. Grupul de cercetători de la Chișinău vor testat capacitățile de transmitere a mesajelor și imaginilor din spațiu către infrastructura terestră a Universității, spune rectorul UTM:
„Este o altă misiune de testare a anumitor componente electronice și o misiune de cercetare pură, de testare a anumitor nanosenzori – o plachetă electronică cu nanosenzori – pe care trebuie să o testăm în condiții spațiale. Cercetătorii de la noi le vor analiza și vor face cercetări în continuare.”
Proiectul implementat de UTM este susținut de Agenția niponă spațială și de Agenția ONU pentru afaceri spațiale (UNOOSA), a precizat pentru Radio Chișinău, rectorul Viorel Bostan:
„Ceea ce am reușit să facem, noi am făcut la un preț extraordinar de mic. Toată lumea care aude despre ce costuri a presupus se miră pentru că, în mod normal, bugetele structurilor, care se ocupă de lansarea sateliților, sunt mult mai mari.”
În ultimii zece ani, UTM a beneficiat de finanțări totale de circa 10 milioane de lei pentru programele de cercetări spațiale – sumă extrem de mică pentru cercetări de o asemenea anvergură, potrivit estimărilor specialiștilor.