Universitatea Oxford caută voluntari care să contracteze deliberat COVID-19 în numele științei

  • 27 Ianuarie 12:01
Universitatea Oxford caută voluntari care să contracteze deliberat COVID-19 în numele științei

Primul studiu clinic autorizat din lume în cadrul căruia participanții sunt expuși în mod deliberat la noul coronavirus caută voluntari în scopul intensificării eforturilor pentru dezvoltarea unor vaccinuri mai eficiente, informează Reuters, citat de AGERPRES.

Realizat de Universitatea Oxford, studiul a fost lansat în aprilie anul trecut, la trei luni după ce Mare Britanie a devenit prima țară care a autorizat realizarea unor studii pe oameni referitoare la COVID-19. Aceste cercetări mai sunt cunoscute și sub denumirea de "studii controlate privind infectarea umană".

Prima fază a cercetării, care se află încă în desfășurare, se concentrează asupra stabilirii încărcăturii virale necesare pentru declanșarea unei infecții, în timp ce a doua fază va avea drept obiectiv stabilirea răspunsului imunitar necesar pentru a evita infectarea, a precizat marți universitatea britanică într-un comunicat.

Cercetătorii sunt aproape de a stabili încărcătura virală minimă care ar garanta că jumătate dintre persoanele expuse dezvoltă forme asimptomatice sau ușoare de COVID-19.

Oamenii de știință intenționează să îi expună apoi pe voluntari - care au fost cu toții infectați anterior pe cale naturală sau vaccinați - la o cantitate similară din varianta originală a virusului pentru a determina nivelurile de anticorpi sau de celule T imunitare care sunt necesare pentru a combate infectarea.

''Acesta va fi răspunsul imunitar pe care va trebui apoi să îl inducem printr-un nou vaccin'', a spus Helen McShane, profesoară de vaccinologie la Universitatea Oxford și cercetătoare principală în cadrul studiului.

Descoperirile ce vor fi făcute în urma studiului vor ajuta ca dezvoltarea viitoare a vaccinurilor să devină mai rapidă și mai eficientă, se mai precizează în comunicat.

Imunologi din diverse părți ale globului au încercat să identifice reacția imunitară pe care un vaccin trebuie să o producă astfel încât să protejeze împotriva bolii, cunoscută sub denumirea de corelație imună pentru protecție. Odată descoperită, nevoia realizării unor studii clinice în domeniul vaccinării de masă este redusă foarte mult.

Oamenii de știință au folosit studiile clinice pe oameni timp de decenii pentru a dezvolta tratamente împotriva multor boli infecțioase, dar aceasta este prima astfel de cercetare în cazul COVID-19.

Un aspect negativ este riscul de îmbolnăvire gravă a voluntarilor care contractează boala, însă universitatea ia măsurile necesare.

Participanții trebuie să aibă o stare bună de sănătate și să aibă vârste cuprinse între 18 și 30 de ani. Ei vor rămâne în carantină timp de cel puțin 17 zile, iar cei care vor dezvolta simptome vor primi tratamentul pe bază de anticorpi monoclonali Ronapreve, produs de Regeneron.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
17
Fri
16
Sat
15
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău