Uniunea Europeană va oferi acces gratuit la internet wireless în locuri publice

  • 09 Octombrie 2017 18:17
Uniunea Europeană va oferi acces gratuit la internet wireless în locuri publice

UE va sponsoriza punctele de acces gratuit la internet wireless în primării, biblioteci, parcuri și în alte locuri publice în cadrul unui nou program numit WiFi4EU care a fost adoptat astăzi de către Consiliul UE, potrivit unui comunicat remis Calea Europeană. Un portal multilingv WiFi4EU ușor de recunoscut va oferi acces la o conexiune sigură de mare viteză în cel puțin 6 000 de comunități locale din întreaga UE până în 2020.

„Programul WiFi4EU va extinde accesul la internet de înaltă calitate pentru mulți cetățeni și oferă municipalităților, bibliotecilor și altor organisme publice locale posibilitatea de a-și promova serviciile digitale. Acesta ar putea chiar să declanșeze un ciclu investițional virtuos.”, a declarat Urve Palo, ministrul antreprenoriatului și tehnologiei informației al Estoniei, scrie caleaeuropeana.ro.

În temeiul programului, municipalitățile, spitalele și alte organisme din sectorul public vor fi în măsură să solicite finanțare pentru instalarea de noi puncte de acces Wi-Fi în locuri în care nu există conexiuni internet similare private sau publice care ar fi duplicate de noul hotspot. De asemenea, organismul public trebuie să se angajeze să întrețină noua conexiune timp de cel puțin trei ani. Procedura de solicitare va fi simplă – va exista o platformă online specială administrată de Comisie – iar sprijinul din partea UE va acoperi până la 100 % din costurile eligibile.

Pentru acest program, UE ar putea aloca un cuantum de până la 120 de milioane EUR până în 2019. Acesta se va aloca într-o manieră echilibrată din punct de vedere geografic între toate țările UE și, în principiu, pe sistemul „primul venit, primul servit”. Criteriile exacte de selecție vor fi stabilite de Comisie și tot aceasta va administra programul.

Se așteaptă ca prima cerere de proiecte să fie lansată până la sfârșitul anului sau la începutul anului 2018. 

Propunerea privind înființarea unui serviciu public european de internet gratuit prin wi-fi a fost lansată de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la ultimul discurs privind Starea Uniunii, din luna septembrie a anului trecut. Atunci, Juncker a precizat că ”fiecare oraș și sat european” trebuie să beneficieze de wi-fi gratuit până în 2020.

Inițiativa WiFi4EU – care va permite instalarea serviciilor de Wi-Fi hotspots în comunitățile locale din UE (piețe publice, parcuri, spitale și alte spații publice) – reprezintă un acord politic prin care cele trei instituții europene vor investi 120 de milioane de euro pentru a finanțarea echipării cu servicii publice gratuite de Wi-Fi în 6.000-8.000 de municipalități din toate țările membre.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău