Uniunea Europeană reacționează la situația din R.Moldova, după ce Parlamentul a votat ieri mai multe legi controversate

  • 04 Decembrie 2020 14:24
Uniunea Europeană reacționează la situația din R.Moldova, după ce Parlamentul a votat ieri mai multe legi controversate

Uniunea Europeană reacționează la situația din Republica Moldova, după ce Parlamentul de la Chișinău a votat ieri mai multe legi controversate.

Într-un comunicat de presă, Serviciului European de Acțiune Externă notează că legile votate ieri, inclusiv cea cu privire la limitările puterilor prezidențiale prin trecerea SIS-ului din subordinea Președinției în cea a Parlamentului, au fost votate fără a fi respectate procedurile parlamentare necesare.
 
Mai mult, potrivit reprezentantților UE, această inițiativă a fost susținută de persoane despre care s-a spus că sunt implicate în corupție și în frauda bancară din 2014. Acest lucru prezintă, de asemenea, riscul ca legislația să servească unor grupuri de interese, se arată în comunicat. 
 
UE observă că aceste modificări legislative au fost propuse la numai două săptămâni după ce cetățenii au ales un nou președinte și, prin urmare, este esențial ca orice modificare a acestor atribuții prezidențiale să respecte procedurile legale necesare. De asemenea, Uniunea Europeană se așteaptă ca toți factorii de decizie din Republica Moldova să respecte statul de drept și să garanteze democrația, în conformitate cu așteptările populației și cu principiile fundamentale ale ambițiosului Acord de asociere UE-R.Moldova.
 
„Parteneriatul Uniunii Europene cu Republica Moldova va rămâne concentrat pe oferirea de beneficii tangibile cetățenilor moldoveni”, potrivit comunicatului emis de Serviciului European de Acțiune Externă.
 
Amintim că deputații PSRM și cei din cadrul platformei „Pentru Moldova”, din care fac parte foștii mebri ai grupului Pro Moldova și fracțiunea Partidului Șor, au votat, fără dezbatari și fără a fi examinate, mai multe proiecte de legi, cum ar fi trecerea Serviciului Informațional de Securitate din subordinea Președinției în cea a Parlamentului, statutul limbii ruse î R.Moldova, precum și politica bugetar - fiscală, decizii criticate de opoziție și care au dus la proteste în stradă și la altercații în cadrul ședinței Legislativului. De asemenea, decizia privind anularea alocării stadionului republican ambasadei SUA pentru a construi un nou sediu a fost criticată dur de Washington. 
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău