Uniunea Europeană propune o nouă alianță post-Trump cu SUA în fața amenințării Chinei (FT)

  • 30 Noiembrie 2020 08:26
Uniunea Europeană propune o nouă alianță post-Trump cu SUA în fața amenințării Chinei  (FT)

Uniunea Europeană încearcă să încheie o nouă alianță cu Statele Unite care să pună capăt tensiunilor din era Trump și să facă față provocărilor reprezentate de China, a scris duminică Financial Times citând dintr-un proiect de plan european, informează Reuters, potrovit Agerpres.

Planul propune reconstruirea legăturilor dintre UE și SUA pe fronturi comune, în dosare ce merg de la reglementarea domeniului digital la combaterea pandemiei de COVID-19, scrie FT.

Relațiile dintre SUA și UE au fost tensionate sub președintele Donald Trump.

Liderii UE și majoritatea statelor membre l-au felicitat pe președintele ales al SUA, Joe Biden.

"În calitate de societăți democratice deschise și economii de piață, UE și SUA sunt de acord cu privire la provocarea strategică prezentată de asertivitatea internațională tot mai mare a Chinei, chiar dacă nu sunt întotdeauna de acord în privința celei mai bune modalități de o a aborda", citează FT din proiectul acestui plan european.

Documentul, care va fi supus aprobării liderilor statelor membre în cadrul reuniunii Consiliului European (10-11 decembrie), propunea lansarea unei noi agende transatlantice în cadrul unui summit UE - SUA care ar urma să fie organizat în prima jumătate a anului viitor.

La începutul lunii noiembrie, UE a impus tarife la importuri din SUA în valoare de până la 4 miliarde de dolari ca represalii la subvențiile americane acordate Boeing, dar speră într-o îmbunătățire a comerțului bilateral în perioada administrație Joe Biden.

Comisarul european pentru comerț Valdis Dombrovskis a declarat anterior că unele contacte informale cu echipa Biden au fost realizate de Comisia Europeană, instituția care coordonează politica comercială pentru cele 27 de state membre ale UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău