Uniunea Europeană oferă granturi pentru 15 antreprenori din Republica Moldova

  • 11 Martie 2017 10:37
Uniunea Europeană oferă granturi pentru 15 antreprenori din Republica Moldova

Cincisprezece antreprenori îşi vor dezvolta afacerile în Găgăuzia și în Taraclia grație granturilor de până la 18400 de euro oferite de Uniunea Europeană.

Antreprenorii selectați vor beneficia, timp de un an, de asistență tehnică și consultanță pentru dezvoltarea afacerilor în mai multe domenii, cum ar fi: agricultură, producție, zootehnie și servicii, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă remis de PNUD în Moldova.

Printre ideile de afaceri câștigătoare se regăsesc: creșterea legumelor în solarii, ambalarea și păstrarea fructelor, fabricarea produselor de panificație, producerea materialelor textile sau a obiectelor din metal sau producerea uleiului din semințe de struguri. Cu ajutorul acestor afaceri, vor fi înființate 90 de locuri noi de muncă.

Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, ambasadorul Pirkka Tapiola, a specificat la ceremonia de înmânare a certificatelor de grant că Uniunea Europeană oferă asistență permanentă pentru acest sector deoarece dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii este un factor cheie pentru creșterea economică a ţării.

Unul dintre cei 15 antreprenori este Ana Statova din satul Congaz, raionul Comrat. Dânsa a decis să investească în turism, pentru că, zice ea, este o nișă cu mare potențial, însă neexplorată în regiune. „Îmi doream demult să dezvolt o pensiune turistică în stil național, însă nu aveam banii necesari pentru asta și nici n-aș fi putut să-i adun vreodată. Acum, cu ajutorul Uniunii Europene, voi face localitatea noastră mai atractivă pentru turiști și voi crea vreo 14 locuri noi de muncă pentru localnici”, spune antreprenoarea.

Coordonatoarea rezidentă a ONU și reprezentanta permanentă PNUD în Republica Moldova, Dafina Gercheva, este de părere că, prin susținerea acestor inițiative antreprenoriale se răspunde la cele mai stringente necesități ale femeilor și bărbaților din Găgăuzia și Taraclia, cel de a avea un loc de muncă decent și condiții bune de viaţă la ei acasă.

O nouă rundă de granturi oferite de Uniunea Europeană prin intermediul programului SARD a fost lansată pe 1 martie. Propunerile de proiect pot fi depuse până pe 2 mai. Câștigătorii vor obține finanțări de până la 18400 de euro, bani nerambursabili.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
22 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:37 %
Vint:2,6 m/s
Lun
17 °C
Mar
19 °C
Mie
20 °C
Joi
21 °C
Vin
21 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău