Uniunea Europeană investighează în legătură cu taxa impusă de Ungaria ONG-urilor care îi sprijină pe migranți

  • 30 August 2018 20:11
Uniunea Europeană investighează în legătură cu taxa impusă de Ungaria ONG-urilor care îi sprijină pe migranți

Comisia Europeană analizează noua taxă specială impusă de Ungaria organizațiilor neguvernamentale care îi sprijină pe migranți pentru a stabili dacă aceasta încalcă legislația UE, a declarat joi Christian Wigand, purtător de cuvânt al CE, relatează dpa.

Legea ungară, care a intrat în vigoare sâmbătă, impune o taxă de 25% pe donațiile din străinătate către ONG-urile care susțin migrația în Ungaria. O astfel de măsură ar încălca legislația UE dacă împiedică activitățile acestor grupuri, a afirmat oficialul european.

"Nici o legislație nu ar trebui să aibă ca efect restrângerea activității organizațiilor societății civile, împiedicându-le să-și desfășoare sarcinile lor legitime sau prin impunerea unor restricții inadecvate asupra muncii lor sau a capacității lor de a căuta și folosi fonduri", a mai spus el.

Legea invocată se referă la o gamă largă de activități care ar putea atrage impunerea acestei taxe - inclusiv organizarea de seminarii și publicarea de informații pentru migranți - toate acestea putând fi considerate "propagandă".

Deși noua lege prevede că astfel de activități "încurajează migrația", ONG-urile din Ungaria își limitează în general activitățile la ajutorarea celor cărora le-a fost deja acordat azil sau oferind sprijin solicitanților.

Noua lege a avut deja efect. Universitatea Central Europeană din Budapesta, fondată în 1991 de miliardarul american de origine ungară George Soros, a anunțat marți că își suspendă programele de educație pentru refugiați, din cauza noii taxe impuse de guvernul Ungariei.

Măsura impunerii taxei de 25% face parte dintr-un pachet de legi adoptat în iunie de parlamentul de la Budapesta, în cadrul politicii anti-imigrație a guvernului condus de premierul Viktor Orban. Legile respective prevăd și răspunderea penală a organizațiilor neguvernamentale care ajută migranții.

Orban îl consideră pe Soros un promotor al imigrației către Uniunea Europeană. Fundația pentru o Societate Deschisă a magnatului, care finanțează organizații neguvernamentale în întreaga lume, a început în august să își transfere activitățile de la Budapesta la Berlin.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău