Uniunea Europeană investește 13 milioane de euro pentru a ajuta R. Moldova să depășească criza energetică

  • 11 Septembrie 2023 13:37
Uniunea Europeană investește 13 milioane de euro pentru a ajuta R. Moldova să depășească criza energetică

Uniunea Europeană investește 13 milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova să depășească criza energetică și să reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Banii sunt alocați prin intermediul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD, care a oferit sprijin autorităților în depășirea crizei energetice din ultimii doi ani prin crearea sistemului de compensații pentru 800 de mii de familii vulnerabile, anunță Ministerul Energiei pe pagina sa de Facebook.

Pe termen lung, Programul a susținut transpunerea celor mai importante directive europene  în domeniul energetic și a implementat programe pilot de reducere a consumului de energie. Ulterior, acestea vor fi preluate de Agenția pentru Eficiență Energetică.

Prin intermediul programului a fost finanțată instalarea de panouri fotovoltaice cu capacitatea totală de 1 MW, ce vor genera energia necesară pentru 5 spitale raionale din: Florești, Nisporeni, Ștefan Vodă, Cahul și Călărași.

Acestea vor produce anual cca 1,2 GWh de energie electrică verde și vor reduce cu 585 de tone anual emisiile de gaze cu efect de seră.

Astfel, programul va contribui la obiectivul Moldovei de a decarboniza sectorul energetic înainte de anul 2050, mai anunță sursa citată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:90 %
Vint:0 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău