Uniunea Europeană intenționează să încheie un acord de aprovizionare cu gaze din Azerbaidjan

  • 14 Iulie 2022 14:12
Uniunea Europeană intenționează să încheie un acord de aprovizionare cu gaze din Azerbaidjan

Comisia Europeană a propus țărilor UE un acord cu Azerbaidjanul pentru a crește importurile de gaze naturale și a sprijini extinderea gazoductelor necesare pentru aceste importuri, potrivit unui proiect de document consultat de Reuters.

Memorandumul de înțelegere, care are nevoie de aprobarea guvernelor statelor membre și ar putea să fie modificat, face parte din eforturile Uniunii Europene de a-și reduce dependența de gazele naturale rusești, ca urmare a războiului din Ucraina, scrie Agerpres.

"Părțile aspiră să sprijine comerțul bilateral cu gaze naturale, inclusiv prin exporturi spre Uniunea Europeană, via Coridorul Sudic de gaze, în valoare de cel puțin 20 de miliarde metri cubi pe an în 2027, în conformitate cu viabilitatea comercială și cerere de pe piață", se arată în documentul consultat de Reuters și care este datat 11 iulie.

Anul trecut, conducta Trans-Adriatică (TAP), porțiunea finală a Coridorului Sudic de gaze, a adus peste opt miliarde de meri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan în mai multe țări din Europa precum Italia.

Documentul de lucru menționează că ambele părți vor încuraja finanțarea extinderii rețelei de conducte pentru a putea fi majorate livrările de gaze spre Europa, adăugând că astfel de investiții ar trebui să permită, în viitor, transportul de gaze cu emisii reduse de carbon.

În plus, majorarea livrărilor spre Europa ar cere Azerbaidjanului să își majoreze la rândul său producția internă de gaze.

Memorandumul de înțelegere subliniază importanța "contractelor pe termen lung, predictibile și stabile" pentru a oferi siguranță producătorilor de gaze dar, în același timp, precizează că viitoarele contracte de gaze trebuie să fie în linie cu obiectivele climatice ale UE, care potrivit Bruxelles-ului prevăd o diminuare a utilizării gazelor naturale, mai ales după 2030.

Ambele părți ar trebui să își extindă acțiunile destinate reducerii emisiilor de metan, unul dintre principalele gaze cu efect de seră, în lanțurile lor de aprovizionare, inclusiv prin stimulente pentru colectarea gazelor care altfel ar fi emise în atmosferă.

Acordul preliminar prevede, de asemenea, că UE și Azerbaidjan vor examina dezvoltarea de interconexiuni de electricitate, pentru a promova energiile regenerabile, și vor discuta comerțul cu hidrogen în viitor.

Îngrijorările cu privire la posibilitatea unor noi reduceri ale livrărilor de gaze naturale rusești către Europa s-au înmulțit săptămâna aceasta, după ce grupul rus Gazprom a demarat lucrările de mentenanță la gazoductul Nord Stream 1. Mai mult, guverne și companii au avertizat că Moscova ar putea prelungi perioada în care conducta Nord Stream 1 va fi nefuncțională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău