Uniunea Europeană înăsprește normele pentru cinci poluanți ai aerului

  • 23 Noiembrie 2016 17:20
Uniunea Europeană înăsprește normele pentru cinci poluanți ai aerului

Uniunea Europeană a adoptat miercuri norme noi privind reducerea semnificativă, până în 2030, a emisiilor a cinci poluanți atmosferici, printre care oxidul de azot, dioxidul de sulf și particulele fine, scrie Agerpres.

Noile prevederi, adoptate miercuri cu o largă majoritate de Parlamentul European, după ce fuseseră acceptate de statele membre, ar trebui să contribuie la diminuarea la jumătate a impactului agenților poluanți asupra sănătății până în 2030, a indicat raportorul textului în plenul Parlamentului European, europarlamentara britanică Julie Girling.

Potrivit cifrelor avansate de UE, circa 400.000 de decese premature pe an în Europa au legătură cu poluarea aerului, de aproape zece ori mai mult decât numărul victimelor provocate de accidentele rutiere. Acest tip de poluare costă 15 miliarde de euro pe an pentru zile lucrătoare pierdute, 4 miliarde de euro costuri pentru sănătate și 3 miliarde de euro pierderi în randamentul culturilor (agricole).

În ultimii ani noi am fost atât de concentrați asupra bioxidului de carbon încât am neglijat calitatea aerului în ansamblu, a subliniat Julie Girling.

''Poluarea atmosferică este un ucigaș în masă tăcut, despre care vorbim puțin, dar care face un veritabil masacru'', potrivit eurodeputatei conservatoare franceze Francoise Grossetete. ''În anumite zone urbane, a respira aerul ambiant este la fel de periculos ca fumarea a 10 țigări pe zi'', a mai spus aceasta.

Textul adoptat stabilește pentru fiecare stat membru plafoane ale emisiilor de poluanți. Astfel emisiile de dioxid de azot (generate în principal de transportul rutier și de centralele electrice) trebuie reduse cu 63% până în 2030 în raport cu nivelul anului 2005.

Pentru amoniac (emis de îngrășăminte și de fermele de animale) scăderea trebuie să fie de 19%, pentru dioxidul de sulf (emis de încălzire, electricitate și industria alimentară) scăderea trebuie să fie de 79% și pentru particulele fine (generate de arderea cărbunelui și a lemnului, transportul rutier, uzinele și centralele electrice) scăderea trebuie să fie de 49%.

Totodată, textul prevede reducerea cu 40% a emisiilor compușilor organici volatili generați de vopseluri și solvenți sau de industrie.

Însă în schimb, rămâne cota pentru metan, produs în special de fermele de animale, ceea ce i-a nemulțumit pe eurodeputații ecologiști, însă și pe comisarul european pentru energie și climă, Miguel Arias Canete. Legiferarea asupra metanului nu ar face decât să creeze probleme suplimentare pentru agricultură, iar de acest lucru nu avem nevoie, a spus Francoise Grossetete.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
-2,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău