Uniunea Europeană este cel mai important donator și partener de dezvoltare pentru sectorul Întreprinderilor Mici și Mijlocii din R. Moldova

  • 11 Decembrie 2020 13:32
Uniunea Europeană este cel mai important donator și partener de dezvoltare pentru sectorul Întreprinderilor Mici și Mijlocii din R. Moldova

Uniunea Europeană este cel mai important donator și partener de dezvoltare pentru sectorul Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Republica Moldova. În pofida crizei pandemice, și în acest an UE susține sectorul IMM-urilor printr-un program menit să îmbunătățească dezvoltarea afacerilor în mediul rural. Despre acest lucru s-a menționat în cadrul conferinței anuale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii la care participă țările din Parteneriatul Estic.

În cadrul conferinței anuale participanții discută despre provocările cu care se confruntă sectorul Întreprinderilor Mici și Mijlocii din cele șase țări ale Parteneriatului Estic. Pentru majoritatea, cea mai mare provocare în acest an este criza COVID-19. Potrivit directoarei Organizației pentru dezvoltarea sectorului IMM-urilor, Iuliana Costin, grație sprijinului partenerilor de dezvoltare, s-a reușit lansarea mai multor programe de sprijin pentru întreprinderile afectate de pandemie. Un exemplu este digitalizarea afacerilor, pentru a le face mai vizibile pe piață. Cu suportul tehnic al Uniunii Europene, anul acesta a fost lansat și un program de dezvoltare a întreprinderilor în zonele rurale, a menționat Iuliana Costin.  

Pe parcursul a 13 ani de activitate, Uniunea Europeană a susținut toate inițiativele noastre de suport a întreprinderilor mici și mijlocii. Împreună am construit incubatoare de afaceri, împreună am elaborat și lansat programe de suport, am lansat programe dedicate femeilor și tinerilor pentru a dezvolta afaceri proprii în localitățile rurale. De asemenea, din anul 2020 ODIMM beneficiază de asistența tehnică din partea UE prin intermediul unui program destul de ambițios scopul căruia este de a contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor și la dezvoltarea sectorului IMM-urilor în zonele rurale.

Potrivit datelor prezentate în cadrul conferinței, în anul 2020 au fost acordate 555 de granturi pentru inițierea afacerilor, în sumă de peste patru milioane de euro și au fost create mai mult de o mie de locuri noi de muncă.

Pentru dezvoltare sectorului este nevoie și de o bună guvernare, a accentuat în cadrul evenimentului reprezentatul Comisiei Europene, Mathieu Bousquet.

O economie funcțională este bună, dar nu este suficientă. Buna guvernare, de asemenea, este un element important în cooperarea noastră pentru că abordează chestiuni cum ar fi reformarea justiției, lupta cu corupția și asigurarea stabilității sectorului bancar și de asigurări. Toate acestea duc la îmbunătățirea mediului de afaceri și va fi un element cheie de recuperare economică și de oferire de asistență din partea Uniunii Europene.

Potrivit unui sondaj efectuat acum doi ani de Banca Mondială în rândul întreprinderilor din Republica Moldova, 27,4 la sută dintre respondenți au identificat corupția ca principala constrângere în activitate, în timp ce 30,6 la sută au arătat spre deficiențele sistemului judecătoresc.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău