Uniunea Europeană dorește să-și consolideze parteneriatul strategic cu vecinătatea sudică

  • 19 Aprilie 2021 20:09
Uniunea Europeană dorește să-și consolideze parteneriatul strategic cu vecinătatea sudică

Uniunea Europeană și-a afirmat luni hotărârea de a reînnoi și consolida parteneriatul strategic cu vecinătatea sa sudică, cu obiectivul de a aborda provocările comune, de a valorifica oportunitățile comune și de a debloca potențialul economic al regiunii în beneficiul populației acesteia, indică un comunicat postat pe site-ul consilium.europa.eu, preluat de Agerpres.

Miniștrii de externe ai statelor membre au aprobat concluzii în această privință în cadrul reuniunii de luni a Consiliului Afaceri Externe (CAE), desfășurată prin videoconferință.

''Stimularea redresării socio-economice și a creării de locuri de muncă în mod durabil și pe termen lung în vecinătatea sudică reprezintă o prioritate comună esențială și piatra de temelie inovatoare a noii agende pentru Mediterana. Lucrând împreună, UE și partenerii săi din vecinătatea sudică pot transforma provocările legate de climă și de mediu, precum și transformarea digitală, în oportunități majore de dezvoltare durabilă, contribuind la o tranziție verde justă și favorabilă incluziunii'', indică sursa citată.

Uniunea Europeană va utiliza toate instrumentele sale disponibile, inclusiv IVCDCI-Europa în lume și Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă Plus (FEDD+), și va colabora cu instituțiile financiare pentru a atinge acest obiectiv, acordând o atenție deosebită dimensiunii umane și oportunităților pentru tineri.

De asemenea, buna guvernanță, promovarea și protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale, instituțiile democratice și statul de drept sunt considerate esențiale pentru stabilitatea, securitatea și dezvoltarea durabilă pe termen lung în regiune. UE își va intensifica angajamentul cu privire la aceste chestiuni și își va reînnoi eforturile privind prevenirea și soluționarea conflictelor, precum și privind cooperarea în materie de securitate, migrație și capacitățile de pregătire și răspuns ale sistemelor de sănătate.

Blocul comunitar intenționează să consolideze dialogul politic în zona mediteraneeană prin organizarea de reuniuni anuale ale miniștrilor de externe ai statelor membre UE și ai partenerilor din vecinătatea sudică pentru a evalua progresele înregistrate în punerea în aplicare a noii agende pentru Mediterana. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău