Uniunea Europeană deschide dezbaterea despre doza booster și valabilitatea certificatului verde COVID

  • 23 Noiembrie 2021 16:53
Uniunea Europeană deschide dezbaterea despre doza booster și valabilitatea certificatului verde COVID

Guvernele statelor UE au început marți o dezbatere despre durata eficacității vaccinurilor anti-COVID-19 și despre necesitatea administrării dozelor de vaccin ''boster'' ca o posibilă condiție pentru menținerea libertății de circulație în interiorul blocului comunitar pe baza certificatului verde, relatează Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Comisia Europeană va prezenta săptămâna aceasta propuneri de coordonare a libertății de circulație cu certificatul COVID-19, după ce, din cauza noului val de infectări, Austria a devenit prima țară membră care a impus din nou un lockdown de când a început campania de vaccinare și alte state din UE au reimpus la rândul lor restricții ce restrâng mobilitatea cetățenilor.

Grecia a propus ca acest certificat verde (ce atestă vaccinarea, trecerea prin boalăJohnson&Johnson sau testarea negativă recentă) să fie valabil pentru călătoriile între statele UE numai dacă deținătorul a primit și doza booster de vaccin, adică doza a treia, sau a doua în cazul serului .

Ministrul german al afacerilor europene, Michael Roth, consideră că acum dozele booster sunt ''pe ordinea zilei'', făcând referire la studiile științifice care arată că ele într-adevăr consolidează imunitatea în fața infectării cu noul coronavirus.

''Propunerea care va fi avansată săptămâna aceasta va insista asupra rolului important al certificatului digital al UE pe care călătorii îl poartă astăzi cu ei'' în deplasările în interiorul UE, a declarat luni comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Mai mulți miniștri europeni au insistat marți, la sosirea la Bruxelles la o primă discuție pe acest subiect, că certificatul digital al UE privind COVID-19 (certificatul verde) trebuie menținut ca instrument de facilitare a mobilității în interiorul blocului comunitar.

''Cetățenii ne cer o abordare comună'' la nivelul UE, adică un acord asupra valabilității certificatului de vaccinare fără doza booster și a termenului de la care această doză ar urma să fie obligatorie pentru a extinde valabilitatea certificatului, a subliniat ministrul de externe luxemburghez Jean Asselborn.

În timp ce administrarea dozei booster la șase luni după schema completă din două doze (sau după doza unică Johnson&Johnson) este susținută de Franța, pentru persoanele în vârstă de peste 65 de ani, și de Grecia, pentru cele de peste 60 de ani, Comisia Europeană admite la rândul său că ''eficacitatea vaccinurilor scade după un anumit timp''.

Includerea dozei booster în certificatul verde se va regăsi și printre temele summitului european din 16-17 decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău