Uniunea Europeană - cel mai mare investitor în Republica Moldova

  • 13 Iulie 17:00
Uniunea Europeană - cel mai mare investitor în Republica Moldova

Uniunea Europeană este, de departe, cel mai mare investitor în Republica Moldova. Potrivit datelor publicate de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, 81,5% din investițiile străine directe în economia Republicii Moldova vin din Uniunea Europeană (date din 2023) și doar 6% sunt din investițiile străine provin din CSI.

Conform datelor publicate de Agenția Servicii Publice din 2023, în Republica Moldova sunt 4.900 companii cu capital din state membre ale Uniunii Europene, cu o valoare totală a investițiilor de 20 mld lei.

Principalele țări investitoare sunt România, Cipru, Țările de Jos, Italia, Germania.

Amintim că UE este și principala piață de desfacere pentru exporturile noastre cu o pondere de 65 la sută.

Integrarea europeană înseamnă o oportunitate economică imensă pe care o vom valorifica în următorii ani. Toate țările care s-au integrat în UE au cunoscut un ritm accelerat de dezvoltare, alimentat de comerț și investiții, care s-a tradus în salarii și pensii mai mari”, a scris vicepremierul Dumitru Alaiba pe Facebook.

Ministrul a adăugat că autoritățile vor continua să atragă investiții din UE, să promoveze exporturile spre UE și să fie alături de companiile din Republica Moldova.

Uniunea Europeană - cel mai mare investitor în Republica Moldova

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:2,06 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău