Uniunea Europeană acordă sprijin financiar de peste 1,4 milioane de euro pentru restaurarea cetății Tighina

  • 26 Noiembrie 2021 09:32
Uniunea Europeană acordă sprijin financiar de peste 1,4 milioane de euro pentru restaurarea cetății Tighina

Au început lucrările de restaurare și conservare a Cetății Tighina. Costul total al lucrărilor este de peste 1,4 milioane de euro, bani oferiți prin intermediul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Cetatea Tighina, obiectiv istoric din secolul al XV-lea de importanță strategică, intră astfel în prima etapă a lucrărilor de restaurare. Acestea vor fi efectuate în conformitate cu standardele și practicile internaționale.

Pe parcursul anului 2019 au fost făcute lucrări de conservare în regim de urgență, și anume îngrădirile pietonale la cărările de patrulare a cetăților citadelei, defrișarea vegetației (copaci, arbuști) de pe bastionul dintre citadelă și cetatea de jos, măsuri de protecție a Turnului de apă și îngrădirea pietonală a cetății de jos. În vara anului 2020 a fost efectuată o expertiză tehnică detaliată, în baza căreia a fost elaborat proiectul pentru lucrările de restaurare și conservare din prima etapă.

„Conservarea și restaurarea Cetății Tighina (Bender) este unul dintre cele două proiecte emblematice din cadrul componentei de patrimoniu cultural al programului Uniunii Europene Măsuri de Promovare a Încrederii. Ne bucurăm să vedem că în doi ani de pregătiri și muncă intensă, acum totul se conturează în adevărate lucrări de conservare și restaurare, care vor fi realizate în conformitate cu standardele și practicile internaționale și europene. Uniunea Europeană consideră cultura esențială pentru dezvoltarea armonioasă a oricărei societăți și are o puternică forță transformatoare pentru ambele maluri ale Nistrului”, menționează Janis Mažeiks, Ambasador UE în Republica Moldova.

Lucrările din etapa întâi, care se vor desfășura până în iunie 2023, presupun:

  1. Consolidarea tuturor zonelor/elementelor de construcție sub risc de prăbușire atât la Cetatea Superioară (citadela), cât și la Cetatea de Jos;
  2. Conservarea completă a zidului din partea de Est a Cetății Tighina (Bender), acesta fiind și zidul care este într-o stare critică;
  3. Conservarea/restaurarea completă a celor trei turnuri de zid, tot în zona estică a cetății cu ridicarea/înlocuirea acoperișurilor, care vor fi reproduse întocmai versiunii originale;
  4. Modernizarea sistemului de evacuare a apelor pluviale;
  5. Securizarea scărilor și pasajelor de trecere, în conformitate cu standardele internaționale

Tehnologiile utilizate pentru lucrările de restaurare și conservare, inclusiv consolidarea celor mai critice zone ale Cetății de Sus și de Jos, vor servi drept exemplu pentru intervențiile viitoare. Reprezentanții din stânga Nistrului se angajează să atragă în continuare investiții pentru etapele următoare de conservare/restaurare.

„PNUD crede în impactul pozitiv al patrimoniului cultural în construirea încrederii și a coeziunii sociale între comunități. Suntem încântați să participăm la conservarea și restaurarea monumentului istoric – Cetatea Tighina (Bender). Acesta este unul dintre numeroasele proiecte de sprijin comunitar și de afaceri, implementate pe ambele maluri ale Nistrului în parteneriat și cu sprijinul financiar al UE. Cetatea este deja o locație preferată pentru festivaluri și evenimente culturale, la care am participat cu plăcere de mai multe ori. Este un excelent punct de întâlnire pentru oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului – atmosferă minunată, peisaj pitoresc, fundal cultural și istoric – elemente foarte necesare pentru a uni oamenii și comunitățile”, menționează Dima Al-Khatib, Reprezentanta rezidentă PNUD Moldova.

Datorită lucrărilor de restaurare, va crește potențialul turistic al cetății, ceea ce va spori beneficiile ulterioare pentru economia locală. Vor putea fi organizate evenimente, precum târguri, concerte, activități sportive pentru vizitatorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, dar și din străinătate.

Conservarea și restaurarea Cetății Tighina (Bender), alături de Circul din Chișinău, este unul dintre cele două obiective emblematice ale patrimoniului cultura restaurate cu sprijinul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”.

Programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău