Uniunea Europeană a prezentat măsuri de urgență pentru cazul în care nu este convenit niciun acord post-Brexit cu Regatul Unit

  • 10 Decembrie 2020 16:18
Uniunea Europeană a prezentat măsuri de urgență pentru cazul în care nu este convenit niciun acord post-Brexit cu Regatul Unit

Uniunea Europeană a publicat joi măsuri de urgență în materie de pescuit și transport rutier și aerian care vor fi aplicabile de la 1 ianuarie 2021 dacă până atunci nu este convenit niciun acord post-Brexit cu Regatul Unit, informează DPA și AFP, citate de Agerpres.

''Nimic nu garantează că, dacă se ajunge la un acord, el va putea intra în vigoare la timp. Responsabilitatea noastră este de a ne pregăti pentru toate eventualitățile, inclusiv pentru cea de a nu avea în vigoare un acord cu Regatul Unit la 1 ianuarie 2021'', a explicat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

''Obiectivul acestor măsuri de urgență'', care nu vizează decât sectoarele care ar fi ''afectate într-o manieră disproporționată'' de un ''no deal'', ''este de a acoperi perioada în care nu este în vigoare un acord'', a explicat executivul comunitar.

''Dacă nu intră în vigoare niciun acord, (măsurile de urgență) iau sfârșit după o perioadă determinată'', a adăugat Comisia.

Bruxellesul propune garantarea conectivității transportului aerian între Regatul Unit și UE timp de șase luni ''cu condiția ca Regatul Unit să asigure același lucru''. De asemenea, este prezentată o reglementare similară pentru a evita perturbările în materie de securitate aeriană.

Pentru transportul rutier, executivul UE avansează un text care garantează o conectivitate de bază în materie de transport de mărfuri și de pasageri timp de șase luni, cu condiția unei reciprocități din partea britanică.

În fine, propunerea asupra pescuitului vizează ''crearea cadrului juridic adecvat până la 31 decembrie 2021 sau până la încehierea unui acord de pescuit cu Regatul Unit'' pentru ''menținerea accesului reciproc al navelor UE și ale Regatului Unit în apele celeilalte părți''. Ținând cont de importanța pescuitului pentru subzistența economică a multor comunități, este necesar să se faciliteze procedurile de autorizare a navelor de pescuit'', subliniază Comisia Europeană.

Regatul Unit, care a părăsit oficial Uniunea Europeană în 31 ianuarie 2020, va abandona definitiv piața unică și uniunea vamală ale UE la 31 decembrie. În cazul absenței unui acord pentru a proteja circa 1 miliard de euro anual proveniți din tarife și cote, viitoarea relație comercială UE-Londra va trebui să fie guvernată doar de regulile Organizației Mondiale a Comerțului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău