Uniunea Europeană a înghețat proiectul său de taxă digitală

  • 12 Iulie 2021 14:35
Uniunea Europeană a înghețat proiectul său de taxă digitală

Comisia Europeană a anunțat luni că a decis să înghețe proiectul său privind introducerea unei taxe pe serviciile digitale, pe perioada negocierilor derulate sub auspiciile OECD cu privire la o impozitare mai echitabilă a multinaționalelor, care ar urma să se finalizeze în octombrie, informează AFP și Reuters, citat de AGERPRES.

„Reușita acestui proces va necesita un impuls final din partea tuturor părților iar Comisia s-a angajat să se concentreze pe acest efort. De aceea am decis să luăm o pauză în munca noastră cu privire la o propunere de taxă digitală”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Daniel Ferrie. Acesta a adăugat că Executivul comunitar va reanaliza situația la toamnă.

Sâmbătă, comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat că prioritatea UE este implementarea acordului politic obținut la nivelul G20 pentru o impozitare mai echitabilă a multinaționalelor.

Anul trecut, cele 27 de state membre au ajuns la un acord fără precedent, pentru a împrumuta în comun 750 de miliarde de euro destinate unui fond care să combată recesiunea economică provocată de pandemia de COVID-19 și de asemenea să răspundă la provocările create de schimbările climatice. Împrumuturile în comun pentru fondul de redresare, care vor fi efectuate de Executivul comunitar în numele tuturor statelor membre, urmează să fie rambursate pe parcusul a 30 de ani grație noilor taxe denumite noi resurse proprii. Aceste noi taxe nu au fost încă convenite dar ar putea include taxe pe economia digitală, pe emisiile de CO2 sau pe importurile de bunuri fabricate pe baza tehnologiilor poluante.

Însă proiectul european vizând o taxă pe serviciile digitale a generat critici din partea autorităților americane iar duminică secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a cerut UE să își revizuiască planul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău