Uniunea Europeană a contribuit semnificativ la Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice în Rep. Moldova
-
13 Octombrie 2022 13:29
Uniunea Europeană a contribuit semnificativ la Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice în Rep. Moldova pentru a proteja cetățenii cu venituri mici împotriva creșterii prețurilor la energie. În total, Uniunea Europeană a alocat 135 de milioane de euro, suport bugetar oferit Republicii Moldova pentru a acoperi compensațiile acordate la gaze, energie și căldură. Potrivit oficialilor de la Delegația UE la Chișinău, accesul la energie accesibilă și de încredere este un drept al omului, transmite Radio Chișinău.
Uniunea Europeană apreciază faptul că Guvernul Rep. Moldova a luat măsuri de protecție a populației vulnerabile în fața creșterii prețurilor și că în Fondul din care se vor acorda compensațiile contribuția Europei este semnificativă. Într-un mesaj video pe Facebook, șefa Secției Cooperare din cadrul delegației Uniunii Europene la Chișinău, Magdalena Mueller-Uri, vorbește despre accesul la energie ca despre un drept al omului.
„A avea acces la energie accesibilă și de încredere este un DREPT al omului. Uniunea Europeană și Echipa Europa iau foarte în serios drepturile omului, abordând sărăcia energetică și protejând consumatorii vulnerabili. Credem că trebuie să avem un nivel suficient de încălzire, răcire și iluminare în casele noastre pentru a avea un nivel de viață decent și pentru a ne garanta sănătatea. Sunt deosebit de încântată să constat contribuția majoră a UE la Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice, pe care Guvernul R. Moldova a decis să le folosească pentru a proteja cetățenii cei mai vulnerabili împotriva creșterii prețurilor la energie. Aceasta este încă o inițiativă a partenerilor UE și a Echipei Europa, care au alocat colectiv peste 800 de milioane de euro în sprijinul sectorului energetic din R. Moldova în ultimii 8 ani, atât în fonduri rambursabile, cât și nerambursabile”, a spus Magdalena Mueller-Uri.
În următorii ani această decizie va fi numită un exemplu bun de parteneriat între Uniunea Europeană și Rep. Moldova în abordarea nevoilor sale acute și în avansarea ambițiilor de integrare europeană, a mai spus Magdalena Mueller-Uri.