Uniunea Europeană eliberează o nouă tranșă, de 1,5 miliarde de euro, din ajutorul financiar oferit Ucrainei

  • 22 Noiembrie 2023 16:07
Uniunea Europeană eliberează o nouă tranșă, de 1,5 miliarde de euro, din ajutorul financiar oferit Ucrainei

Uniunea Europeană a eliberat o nouă tranșă, de 1,5 miliarde de euro, din ajutorul financiar oferit Ucrainei pentru acoperirea nevoilor imediate de finanțare ale acestei țări, a anunțat miercuri Comisia Europeană, relatează Agerpres.

Odată cu eliberarea acestei noi tranșe, ajutorul financiar european destinat susținerii nevoilor bugetare ale Ucrainei a ajuns anul acesta la 16,5 miliarde de euro, din asistența macrofinanciară totală de 18 miliarde de euro promisă Kievului de către UE pentru anul în curs.

"În contextul războiului de agresiune al Rusiei, acest ajutor financiar al UE s-a dovedit esențial pentru stabilitatea economică a Ucrainei și pentru continuitatea în asigurarea serviciilor sale publice esențiale", a menționat într-o declarație președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cu ajutorul militar inclus, UE a oferit Ucrainei până în prezent circa 85 de miliarde de euro în perioada scursă de la declanșarea invaziei ruse în februarie 2022.

Comisia Europeană a cerut statelor membre ale UE să pună la dispoziție încă 50 de miliarde de euro pentru ajutorul financiar care să fie oferit Ucrainei în perioada 2024-2027.

Pentru anul în curs aproximativ 60% din bugetul Ucrainei, respectiv circa 41 de miliarde de dolari, este finanțat din ajutoare externe, oferite în special de UE și SUA.

Parlamentul ucrainean a adoptat luna aceasta bugetul de stat pentru anul viitor, în care mai mult de jumătate din cheltuieli sunt destinate armatei, în timp ce nu se întrevede vreun sfârșit în războiul declanșat de Rusia. Kievul mizează pe ajutorul occidental pentru a acoperi deficitul uriaș de circa 43,58 de miliarde de dolari din bugetul pentru anul viitor. Ministrul ucrainean de finanțe, Serhii Marcenko, a avertizat că Ucraina riscă un colaps economic dacă aliații săi nu-i acoperă deficitul bugetar

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău