Uniunea Angliei cu Scoția este în pericol de moarte

  • 31 August 2015 09:37
Uniunea Angliei cu Scoția este în pericol de moarte

Prim-ministrul britanic David Cameron a pus viitorul uniunii, veche de secole între Anglia și Scoția, în pericol de moarte prin ațâțarea naționalismului englez, a considerat duminică ex-premierul Gordon Brown, transmite Agerpres.

Brown, care a condus un guvern laburist între 2007 și 2010, a declarat în fața unei audiențe în Scoția sa natală că liderul conservator Cameron ar trebui să se retragă din politica ce a trasat linii de divizare între Scoția și restul Regatului Unit.
   
55% dintre scoțieni față de 45% au votat pentru menținerea uniunii lor cu Anglia de 308 ani într-un referendum în 2014. Dar de atunci, sprijinul pentru formațiunea pro-independență Partidul Național Scoțian (SNP) a crescut, ajutând SNP să câștige aproape fiecare loc parlamentar britanic în Scoția la alegerile naționale din luna mai.
   
'Uniunea este în pericol de moarte dacă Tory (conservatorii) nu sunt pregătiți să oprească robinetul naționalismului englez', a declarat Brown la un festival de carte la Edinburgh, potrivit unei copii a discursului distribuită de biroul său.
   
Cameron a obținut o victorie electorală surpriză în mai în timp ce alegătorii au susținut manifestul său bazat pe reputația partidului conservator pentru competență economică și o promisiune de a oferi un excedent bugetar.
   
În timpul campaniei pentru referendumul scoțian, el a spus că i s-ar frânge inima dacă Scoția se desprinde de Marea Britanie, mai amintește Reuters.
   
Brown, un scoțian de 64 de ani clasat pe locul celui mai impopular prim-ministru britanic într-o jumătate de secol, a apărut ca un 'star' puțin probabil al referendumului după o serie de discursuri pro-uniune.
   
Duminică, Brown a criticat campania electorală națională 'pernicioasă' a lui Cameron când a avertizat alegătorii că dacă nu susțin partidul conservator, s-ar trezi cu un guvern condus de laburiștii îndatorați naționaliștilor scoțieni.
   
El a spus că aceeași tactică ar putea fi utilizată în timpul unui referendum asupra UE, de rămânere sau ieșire.
   
Britanicii vor vota dacă vor rămâne membru al Uniunii Europene până la sfârșitul anului 2017, după ce Cameron va încerca să renegocieze normele UE cu privire la aspectele politice sensibile cum ar fi imigrația. Pro-UE SNP a declarat că probabil va căuta să țină un alt referendum pentru independență dacă Marea Britanie votează să iasă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău