Uniunea Africană va înființa un fond de infrastructură pentru continent

  • 19 Februarie 2021 11:20
Uniunea Africană va înființa un fond de infrastructură pentru continent

Uniunea Africană a decis să înființeze un fond care va finanța construcția de drumuri, căi ferate și centrale electrice pe continentul african, în contextul în care organizația a decis să se îndrepte spre noi surse de fonduri ca urmare a diminuării donațiilor și gradului ridicat de îndatorare, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit Uniunii Africane, continentul are un deficit anual de finanțare în domeniul infrastructurii cuprins între 60 și 90 de miliarde de dolari, ceea ce îngreunează eforturile organizației de a-și atinge obiectivul vizând integrarea piețelor individuale într-o zonă unică de liber schimb.

"Africa are un deficit de finanțare în ceea ce privește nevoia de dezvoltare a infrastructurii", a declarat vineri Raila Odinga, reprezentantul pentru infrastructură al Uniunii Africane.

Organizația ce regrupează 55 de state africane a decis să se îndrepte spre fonduri suverane, companii de asigurări și fonduri de pensii din țări precum Africa de Sud, Angola, Nigeria, Maroc, Egipt și Kenya, pentru a strânge bani. Fondurile vor fi invitate să investească aproximativ 5% din activele lor, a spus Raila Odinga, "ceea ce va fi mai profitabil pentru acest instituții decât să lase fondurile nefolosite".

În prezent, au loc discuții cu fondurile respective, iar experții Uniunii Africane lucrează la înființarea cadrului legal și a structurii financiare a viitorul fond de infrastructură, care va fi administrat de noua Agenție de Dezvoltare a Uniunii Africane, a precizat Odinga.

Decizia de a înființa un fond de infrastructură pune capăt anilor de dependență de țările donatoare bogate și de împrumuturile de pe piețele financiare. China, care în ultimul deceniu a fost unul dintre cei mai importanți finanțatori de proiecte de infrastructură de pe continentul african, a decis să își reducă creditele având în vedere nivelul ridicat de îndatorare al unor țări precum Kenya.

"Acum, încercăm să gândim neconvențional", a spus Raila Odinga.

Încercarea de a găsi noi modalități de a finanța construcția de drumuri, căi ferate și alte utilități, vine într-un moment în care Africa încearcă să aducă laolaltă 1,3 miliarde de persoane într-un bloc economic cu o valoare de 3.400 miliarde de dolari, cunoscut sub denumirea de Zona continentală africană de liber schimb (AfCFTA).

"Aceste infrastructuri sunt urgente pentru crearea AfCFTA, altfel va rămâne un proiect pe hârtie", a apreciat Odinga. Potrivit acestuia este vital ca statele fără ieșire la mare să fie conectate de porturi și zonele de coastă și să fie construite porțiunile lipsă din autostrăzile transcontinentale, în ideea de facilita fluxurile de bunuri din interiorul AfCFTA și a scoate oamenii din sărăcie.

"Africa trebuie să facă comerț cu ea însăși", a subliniat Raila Odinga, citând o serie de date care arată că schimburile comerciale intra-africane reprezintă doar 15% din total, comparativ cu 70% în cazul comerțului intra-european.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
9
Wed
8
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău