Unitatea GRU cu activități de destabilizare în Europa: Kremlinul susține că este o ficțiune, dar presa rusă i-a dat de urmă

  • 11 Octombrie 2019 12:27
Unitatea GRU cu activități de destabilizare în Europa: Kremlinul susține că este o ficțiune, dar presa rusă i-a dat de urmă

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat joi drept ficțiune informațiile publicate săptămâna aceasta în ziarul american The New York Times despre ''unitatea specială a GRU 29155'', care ar duce o campanie coordonată de destabilizare a Europei prin toate mijloacele aflate la dispoziția unor astfel de structuri de elită - misiuni subversive, explozii, asasinate și altele, dar media independente ruse au dat de urmele acesteia și susțin că ea într-adevăr există, potrivit portalului newsru.com, preluat de Agerpres.

Cotidianul The New York Times scrie că această unitate de elită a GRU (Serviciul de informații al armatei ruse) s-ar afla în spatele otrăvirii fostului agent rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia la Salisbury (Anglia) în 2018, a tentativei de lovitură de stat în Muntenegru în toamna anului 2016, a încercărilor de eliminare a unor 'indezirabili' în Bulgaria în 2015 și a campaniei de destabilizare a Republicii Moldova.

''Astfel de articole fac parte, să zicem, din categoria pulp fiction. Președintele (Vladimir) Putin a spus în repetate rânduri că Moscova este interesată să construiască relații bune cu Europa în ansamblul ei și cu țările europene pe o bază bilaterală. Acest lucru a fost spus și confirmat în mod repetat de către noi'', a reacționat Peskov, citat de agenția de presă RIA Novosti.

Cu toate acestea, unitatea militară cu nr.29155 într-adevăr există, ea fiind înregistrată ca persoană juridică distinctă și lăsând urme în diverse baze de date, potrivit presei ruse.

De exemplu, în baza de date ''SPARK'' (un ghid de informații privind agenți cu activități economice) se poate afla adresa exactă a unității - Moscova, Severnoie Izmailovo, str. Parkovaia 11, bl.38 ''a''. La activitate principală este trecută ''asigurarea securității militare''. Ea aparține 100% Ministerului Apărării rus, informează publicația online independentă Znak.com, care a încercat să verifice veridicitatea informațiilor apărute în cotidianul american.

Comandant al acestei unități de elită este într-adevăr, așa cum susține și NYT, generalul Andrei Averianov, care ocupă acest post din 23 aprilie 2013, relatează publicația rusă citată.

Din 2009 până în 2013, această structură l-a avut ca șef pe Dmitri Proniaghin, deținătorul ordinului Erou al Rusiei, distincție deținută și de Averianov.

Potrivit bazei de date ''SPARK'', instituția federală de stat (Federalinoie Kazionnoie Ucirejdenie, FKU), ''Unitatea militară 29155'' nu a participat niciodată la licitații, nu există date despre activitatea sa de producție și nu a figurat în procese de arbitraj.

Pe site-ul ''Voinskieciasti.rf'' (''Unitățimilitare.ru'') există doar fotografii cu câteva clădiri ale acestei structuri, a cărei destinație nu se specifică.

În iulie 2018, Radio Svoboda - antena rusă a Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) - a făcut publică o investigație de presă despre 12 ofițeri-hackeri din cadrul GRU, pe care Occidentul îi consideră ca fiind implicați în ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA în 2016. Jurnaliștii ruși descoperiseră atunci un ordin datând din 20 martie 2012, semnat de fostul ministru al apărării Anatoli Serdiukov, care reglementează plata unor indemnizații pentru personalul militar 'pentru merite deosebite în activitate'. În acest document figurează și unitatea 29155.

La acea vreme, Radio Svoboda considera că această unitate ar face parte din centrul 161 de formare a specialiștilor GRU, având aceeași adresă cu unitatea 29155 - Moscova, str.Parkovaia 11, bl.38 ''a''. O informație similară se regăsește și în alte baze de date, notează newsru.com.

Conform ziarului american, această unitate ar funcționează de cel puțin 10 ani, deși a intrat abia recent în atenția agențiile de securitate occidentale.

Un ofițer GRU în rezervă, familiarizat cu activitatea unității 29155, a declarat - sub rezerva anonimatului - pentru newsru.com că membrii săi sunt specializați în efectuarea de misiuni subversive, desfășurate în grupuri sau câte unul, inclusiv ''explozii, asasinate etc''. ''Sunt băieți serioși'', remarcă el. În 2012, unitatea 29155 a fost una din cele trei structuri care au început să primească bonusuri de la Ministerul Apărării pentru ''merite deosebite în activitatea militară''. Celelalte două sunt unitatea 74455, acuzată de SUA de amestec în alegerile din 2016, și unitatea 99450, ai cărei ofițeri au participat în 2014 la anexarea Crimeii. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău