Organizarea Marșului dedicat Unirii a provocat dezbateri în Parlament

  • 16 Martie 2018 14:10
Organizarea Marșului dedicat Unirii a provocat dezbateri în Parlament

Marșul dedicat împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, care va fi organizat pe 25 martie la Chișinău,  a provocat astăzi dezbateri în Parlament, după ce deputații socialiști au cerut audierea reprezentanților structurilor de drept pe marginea acestui subiect. Ați deputați, însă, au îndemnat cetățenii să participe la marșul Unirii.

Deputații PSRM au atenționat asupra risculuide incidente și destabilizări în timpul manifestărilor unioniste. Ei au cerut audierea conducerii Serviciului de Informații și Securitate, Procuraturii Generale și Ministerului de Interne. „Solicităm audierea SIS, PG și MAI să ne informeze ce acțiuni vor întreprinde în vederea respectării securității și ordinii publice pentru protejarea suveranității, securității și independenței Republicii Moldova”, a declarat deputatul PSRM Grigore Novac.

Socialiștii au fost blamați de liberali și deputații liberal-democrați care au subliniat importanța Centenarului. „100 de ani de la unire trebuie pur și simplu marcați. Trebuie să înțelegem că nu vom avea nici un viitor dacă nu vom fi reîntregiți cu țara”, a menționat deputata PLDM, Maria Ciobanu.

PL a propus organizarea unei ședințe speciale în Parlament, la 27 martie, când se împlinesc 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Subiectul nu a fost inclus pe ordinea de zi, ceea ce a provocat noi discuții între deputați. „Nu doriți nici marș, nici mitinguri, nici ședință solemnă dedicată a 100 de ani, nici la București să plece Parlamentul în ședință festivă  nimic nu doriți. Numai să furați țara asta de miliarde și să vă faceți „țarioci” în republica asta” a spus liderul PL, Mihai Ghimpu

În același timp, Partidul Democrat a chemat ambele tabere la calm. „Vă rugăm foarte frumos, și pe unii și pe alții, să nu exagerați și nu implicați R. Moldova în conflict de care noi vrem să scăpăm 25 de ani”, a menționat Dumitru Diacov.

Amintim că pe 25 martie, la Chișinău va avea loc Marea Adunare Centenară, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău