UNICEF denunță 'amploarea șocantă' a atacurilor împotriva copiilor în lume în 2017

  • 28 Decembrie 2017 11:59
UNICEF denunță 'amploarea șocantă' a atacurilor împotriva copiilor în lume în 2017

UNICEF a denunțat joi 'amploarea șocantă' a atacurilor cărora le-au fost victime copiii în zonele de conflict din lume în anul 2017, transmite Agerpres.

Într-un nou raport, UNICEF denunță disprețul 'flagrant' arătat de atacatori față de legile internaționale menite să-i protejeze pe cei mai vulnerabili.

'Copii sunt ținte și expuși atacurilor și violențelor brutale în casele lor, în școli și la locurile lor de joacă', a declarat Manuel Fontaine, directorul pentru programe de urgență al UNICEF.

El a subliniat că lumea nu trebuie să devină nepăsătoare la aceste atacuri și că 'astfel de brutalități nu pot fi noua normalitate'.

Copiii au devenit ținte în prima linie a unor conflicte în care sunt folosiți ca scuturi umane, uciși, mutilați sau recrutați pentru lupte.

Violuri, căsătorii forțate, răpiri și ținere în sclavie au devenit tactici uzuale în conflictele din țări ca Siria, Yemen, Nigeria sau Myanmar, mai arată UNICEF.

Alte milioane de copii sunt victime indirecte ale acestor conflicte, suferind de malnutriție, boli și traume, lipsiți de acces la servicii de bază - alimente, apă, canalizare, sănătate -, avariate sau distruse în timpul luptelor. 

Raportul citează statistici semnificative precum cele din regiunea Kasai din Republica Democratică Congo, unde violențele au alungat 850.000 de minori de la casele lor și 350.000 de copii suferă de malnutriție severă acută. 

În Yemen, cele aproape 1.000 de zile de conflict au lăsat în urmă cel puțin 5.000 de victime în rândul copiilor, morți sau răniți, potrivit datelor verificate, însă bilanțul real este considerat mult mai ridicat. Alți 11 milioane de copii au nevoie de asistență umanitară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău