UNICEF: Fiecare a patra familie nu are nicio carte și nicio jucărie

  • 23 Ianuarie 2013 12:41
UNICEF: Fiecare a patra familie nu are nicio carte și nicio jucărie

Fiecare a patra familie din Republica Moldova nu are acasă nicio jucărie și nicio carte, arată datele unui studiu UNICEF.

Este vorba, în special, de familii sărace, în care părinții au, cel mult, studii medii. Totodată, indicatorii de dezvoltare a copiilor sunt în scădere, la fel ca și numărul părinților care le citesc copiilor cărți. Experții averizează asupra consecințelor nefaste ale acestei situații asupra pregătirii pentru școală a copiilor. 

Ana stă împreună cu soțul și cei trei copii ai săi într-un apartament închiriat, la Chișinău. Femeia, care este vânzătoare în Piața Centrală din Capitală, ne povestește că a venit împreună cu familia din Căușeni, pentru a le oferi copiilor săi un trai mai bun.

La Piața Centrală am discutat cu mai multe femei, și ele vânzătoare de zarzavaturi, care s-au plâns că nu reușesc să le ofere copiilor suficientă educație. Din munca zilnică de la tejghea, abia adună bani pentru mâncare și cheltuieli curente.

Datele ultimului studiu al UNICEF arată că în 210 localități din Republica Moldova nu există grădinițe.

Potrivit coordonatorului de programe de educație timpurie la UNICEF, Larisa Vârtosu, cititul și jocul în familie ajută la dezvoltarea copilului și sunt foarte importante la vârsta fragedă.  

În opinia expertului UNICEF, ar trebui implementat un program parental național, pentru că o bună parte dintre familii nu are pregătirea necesară pentru a le asigura copiilor o dezvoltare armonioasă. Aceste măsuri, precum și deschiderea mai multor  centre comunitare în localitățile unde nu există grădinițe, ar duce la reducerea abandonului școlar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău