UNIAN: Un nou posibil scenariu de destabilizare la frontiera cu Republica Moldova

  • 26 Noiembrie 2014 10:15
UNIAN: Un nou posibil scenariu de destabilizare la frontiera cu Republica Moldova

Un nou punct fierbinte ar putea să apară pe harta Ucrainei, avertizează experți de la Kiev, care atrag atenția asupra unor planuri privind crearea unei așa-numite 'Republici populare Basarabia' în sudul regiunii Odesa, la granița cu Republica Moldova.

Scrie astăzi agenția de presă ucraineană Unian, citată de Agerpress.

Referitor la această 'nouă entitate', experții iau în calcul mai multe variante, între care și cel mai urât scenariu pentru Ucraina, în cazul în care aceasta ar putea cuprinde zona situată la sud de Odesa, inclusiv Belgorod-Dnestrovsk și raioanele Saratski (Sarata), Tarutinski (Tarutino), Arțizski (Arciz), Tatarbunar, Bolgrad, Chilia, Ismail și Reni.


În cazul unui astfel de scenariu, situația se va destabiliza mai întâi în sudul Republicii Moldova - Găgăuzia, inclusiv în Taraclia și Basarabeasca și, în paralel, în Transnistria. 
 

Evenimentele-cheie care ar putea influența respectivul proces sunt, conform analiștilor, alegerile parlamentare în Republica Moldova, tentativa de destabilizare în perioada alegerilor și în timpul formării noii echipe guvernamentale la Chișinău, precum și alegerea guvernatorului (bașcanului) Găgăuziei, programate pentru primăvara anului 2015.

Dacă acest scenariu va fi pus în aplicare, Ucraina nu va mai avea acces la porturile de la Dunăre, iar 'noua entitate' va servi drept cap de pod pentru o ofensivă asupra Odesei. În acest fel, se va deschide al doilea front împotriva Ucrainei, ceea ce va oferi Kremlinului posibilități mari de a prelua sub control sudul Ucrainei din două direcții în același timp, potrivit Unian.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
10,52
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău