Ungaria va juca următorul meci din preliminariile Cupei Mondiale fără spectatori, a decis FIFA, în urma unor incidente rasiste

  • 21 Septembrie 2021 19:06
Ungaria va juca următorul meci din preliminariile Cupei Mondiale fără spectatori, a decis FIFA, în urma unor incidente rasiste

Ungaria va disputa următorul meci de acasă din preliminariile Cupei Mondiale 2022 din Qatar fără spectatori și va trebui să achite o amendă de 200.000 franci elvețieni, a decis FIFA, în urma incidentelor rasiste din meciul din această lună împotriva Angliei, scrie Reuters, citat de Agerpres.

''După ce am analizat toate circumstanțele cazului, în special gravitatea incidentelor cu caracter rasist, Comisia de disciplină a FIFA a decis să sancționeze Federația maghiară de fotbal cu interzicerea spectatorilor la următorul meci și aplicarea unei amenzi. Ungaria se află sub amenințarea unui al doilea meci fără spectatori în cazul în care astfel de incidente rasiste vor mai avea loc în următorii doi ani'', se arată într-un comunicat al FIFA.

Următorul meci al Ungariei din preliminariile CM 2022 este împotriva Albaniei pe 9 octombrie.

FIFA a fost somată, la începutul lunii, de guvernul britanic să acționeze după insultele rasiste aduse unor jucători de culoare ai naționalei Angliei în timpul meciului cu Ungaria din preliminariile Cupei Mondiale 2022.

Media britanice, ca BBC și Sky News, au menționat scandări rasiste, mai ales, strigăte de maimuță, vizându-i pe jucătorii Raheem Sterling și Jude Bellingham, în timpul meciului câștigat cu 4-0 de Anglia la Budapesta.

Incidente similare au avut loc în alte meciuri ale naționalei Angliei, în contextul nemulțumirii tot mai mari care există în fotbalul britanic în legătură cu rasismul constatat în mod regulat pe stadioane sau pe rețelele de socializare.

Incidentele de la Budapesta, de pe 2 septembrie, au stârnit emoție în Anglia, făcându-l să reacționeze și pe premierul Boris Johnson, care a cerut FIFA "să garanteze că un astfel de comportament va fi eradicat pentru totdeauna".

FIFA i-a răspuns indirect lui Johnson, indicând că "a deschis o procedură disciplinară în legătură cu incidentele produse la meciul Ungaria - Anglia".

"Încă odată, FIFA dorește să afirme că poziția sa rămâne fermă și hotărâtă în ce privește respingerea oricărei forme de rasism și de violență și a oricărei alte forme de discriminare sau de abuz. Avem o poziție foarte clară de toleranță zero față de astfel de comportamente odioase în fotbal", afirma forul fotbalistic mondial.

Federația maghiară de fotbal (MLSZ) declara, pe 3 septembrie, într-un comunicat: "Marea majoritate a celor 60.000 de suporteri prezenți pe Puskas Arena au susținut cu fair-play echipa Ungariei, chiar atunci când aceasta a fost condusă. În numele lor, autorii incidentelor trebuie identificați și pedepsiți cu asprime."

MLSZ nu a făcut nicio aluzie la strigătele de maimuță menționate de presa britanică.

Imediat înaintea loviturii de începere, jucătorii englezi au fost huiduiți de majoritatea celor 60.000 de suporteri unguri prezenți pe stadion după ce au pus un genunchi pe pământ pentru a denunța rasismul.

Nu este prima oară când Ungaria se află în vizorul autorităților fotbalului. În iulie, UEFA a decis ca selecționata Ungariei să dispute următoarele sale două meciuri de pe teren propriu cu porțile închise, din cauza comportamentului discriminatoriu al suporterilor săi în timpul meciurilor de la EURO 2020 disputate la Budapesta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău