Ungaria va înființa o autoritate anticorupție, în încercarea de a debloca primirea de fonduri europene

  • 06 Septembrie 2022 14:25
Ungaria va înființa o autoritate anticorupție, în încercarea de a debloca primirea de fonduri europene

Ungaria va înființa o autoritate anticorupție și un grup de lucru care va implica organizații neguvernamentale pentru a monitoriza cheltuirea fondurilor Uniunii Europene, potrivit unui decret guvernamental publicat luni seară în Monitorul Oficial de la Budapesta, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Măsura este menită să deblocheze primirea de fonduri europene în contextul în care guvernul condus de Viktor Orban se află în dispute cu Bruxellesul în chestiuni precum corupția, migrația, drepturile LGBT și standardele democratice.

Comisia Europeană a blocat aprobarea Planului de redresare și reziliență al Ungariei, acuzând guvernul Orban de subminarea statului de drept. În iulie, Executivul european a transmis un nou avertisment Ungariei în cadrul unei proceduri putând duce la suspendarea sau reducerea anumitor fonduri plătite acestei țări din cauza încălcării statului de drept.

Citiți și: Raportul privind statul de drept 2022: Preocupările Comisiei Europene privind independența justiției și a mass-mediei din Ungaria rămân nerezolvate

Ungaria se confruntă de asemenea cu penalități financiare din partea UE din cauza acelorași probleme legate de statul de drept, inclusiv în ce privește atribuirea contractelor publice.

Conform decretului, guvernul de la Budapesta va înainta în parlament până la data de 30 septembrie un proiect legislativ de înființare a unei autorități anticorupție independente, ce ar urma să fie înființată cel târziu la 21 noiembrie.

Noul organism va interveni dacă autoritățile ungare nu vor lua măsuri suficiente pentru „a preveni, ancheta și soluționa cazurile de fraudă, conflicte de interese, corupție și alte infracțiuni și abuzuri” legate de cheltuirea fondurilor europene.

Guvernul va înființa, de asemenea, un grup de lucru anticorupție cu rol de consiliere a noii autorități. Jumătate dintre membrii grupului vor fi delegați guvernamentali, iar ceilalți vor fi reprezentanți ai unor ONG-uri.

Guvernul lui Viktor Orban se află sub o presiune tot mai mare în ultimele luni pentru a ajunge la un acord cu Bruxellesul în condițiile în care forintul se devalorizează și inflația continuă să crească.

Șeful de cabinet al premierului Orban, Gergely Gulyas, a declarat luna trecută că Ungaria va amenda până la sfârșitul lui octombrie anumite legi criticate de Comisia Europeană dacă se va ajunge la un acord cu Bruxellesul privind eliberarea fondurilor.

Gergely Gulyas a mai spus că Ungaria va crea un sistem „mai strict ca oricând” și foarte transparent pentru supravegherea cheltuirii banilor europeni și monitorizarea contractelor de achiziții. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,69 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău