Ungaria semnalează că ar putea tergiversa și mai mult ratificarea aderării Finlandei și Suediei la NATO

  • 26 Februarie 2023 09:45
Ungaria semnalează că ar putea tergiversa și mai mult ratificarea aderării Finlandei și Suediei la NATO

Șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a semnalat sâmbătă o posibilă nouă amânare a ratificării de către parlamentul de la Budapesta a aderării Finlandei și Suediei la NATO, transmite Agerpres.

Procesul ratificării acestei aderări de către legislativul ungar a fost tergiversat din iulie anul trecut, iar vineri Viktor Orban a adresat critici celor două țări, cărora le-a reproșat că, asemeni Bruxellesului, răspândesc "minciuni sfruntate" despre situația democrației și a statului de drept în Ungaria, o temă perpetuă de conflict între guvernul său de orientare conservatoare și oficiali europeni.

Deși declarativ s-a arătat favorabil ratificarea aderării Finlandei și Suediei la NATO, Orban a apreciat în ultima sa declarație că este nevoie de mai multe discuții între grupurile parlamentare înainte ca legislativul ungar să lanseze dezbaterea pe acest subiect, programată să înceapă miercuri.

Conform agendei legislative publicate pe pagina web a parlamentului de la Budapesta votul final asupra ratificarea aderării Finlandei și Suediei la NATO este programat pentru 6 martie. Totuși, potrivit șefului de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, ar putea fi nevoie de mai mult timp.

"Parlamentul va pune aceasta pe agendă luni și începe dezbaterea legislației săptămâna viitoare. Conform procedurii parlamentare ungare, adoptarea legislației are nevoie de circa patru săptămâni, deci parlamentul poate avea un vot asupra acesteia cândva în a doua jumătate a lui martie, în săptămâna cu 21 martie", a indicat Gulyas.

Însă anul trecut în luna iulie parlamentarii ungari au reușit în numai două zile să adopte o legislație privind revizuirea impozitării micilor afaceri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău